2021. szeptember 16. csütörtök Edit

Hírek - Föld

Hivatalos: létrejött Magyarország legnagyobb öntözési közössége

Az Agrárminisztérium Határozatban elismerte 006-007/2021-es sorszámmal a Kalocsa járásában létrejövő öntözési közösségeket. Így az első, Hartai Öntözési Közösség után – újabb, Kalocsa környéki agrár vonatkozású együttműködés jött létre, ami példa nélküli, legnagyobb taglétszámú öntözési közösség lett Magyarországon - derült ki az öntözési közösség és a város közleményéből.
 
 

A kormány kiemelten támogatja a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást, öntözésfejlesztést és a gazdálkodói együttműködéseket. Kalocsa mellett a város két gazdálkodói közösséget hozott létre, a Kalocsa Térségi Öntözési Közösség Észak / Dél Kft.-ket (KÖK Észak/Dél), ami egy egységként fog működni. A földterületek a Kalocsától délre található Bátya, Miske, Dusnok, Fajsz települések közigazgatásába tartoznak, a kiépített öntözőfürt területén.

A Nemzeti Földügyi Központhoz benyújtott komplex projektterv megfelelése és dr. Nagy István agrárminiszter elismerése után Magyarország legnagyobb öntözési közössége jött létre a kalocsai járásban. A példás gazdálkodói együttműködés kezdésként 700 hektárt és mintegy 40 gazdálkodót érint jelenleg és a tervek szerint folyamatosan bővülni fog. Kiemelendő, hogy a 700 hektárból, 400 hektár vízigényes kertészeti kultúra, melynek több mint a fele kalocsai fűszerpaprika.

Ezzel az együttműködéssel, megnyílt a lehetőség a gazdálkodók előtt, hogy a hazai és uniós forrásokból fenntartási, működési és beruházási támogatásokhoz jussanak megemelkedett intenzitás mellett. A fűszerpaprika és egyéb vízigényes növények jövőjének fennmaradása miatt a kormányzati szándék példás és hozzájárul a kiemelkedő nemzeti értékek, hungarikumok és a hagyományőrzés népszerűsítéséhez is.

(A cikkben felhasznált kép Kalocsa/KÖK Észak/Dél tulajdonát képzi.)

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu