2021. április 17. szombat Rudolf

Hírek - Föld

Hobbitelkek, zártkertek: enyhül a törvényi szigor

Rendeződhet a zártkertek, hobbikertek helyzete, miután a kormány megtárgyalta a tulajdonosi, valamint haszonbérleti problémákat orvosló törvényjavaslatot, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet – jelentette be Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára. A földforgalmi törvény kiegészül egy új bekezdéssel, a rekreációs célú földszerzés fogalmával.
 
 
Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

Az elképzelések szerint a földművesnek nem minősülő belföldi természetes személyek megszerezhetik az önkormányzati tulajdonú és határozattal ilyen célú megszerzésre kijelölt legfeljebb egy hektárnyi földterületet.

Nagy István az MTI-nek leszögezte: az önkormányzati tulajdonú (tipikusan zártkert jellegű) területnek minősülő ingatlanok esetében, melyet az önkormányzat adás-vétel vagy haszonbérlet útján hasznosít - ha a bérlők szociális földprogramban vesznek részt, továbbá ha saját célra kis mennyiségben termelnek rajta, illetve ha hobbitevékenységet folytatnak azon -, akkor nem vonatkoznak rájuk a földművesekre vonatkozó előírások. Hozzátette: ezekben az esetekben így indokolatlan a földműves státusz szerzési feltételként való előírása.

A rekreációs célú földhasználati szerződés határozott időtartamra, legalább egy gazdasági évre, és legfeljebb öt évre köthető meg. A visszaélések elkerülése érdekében ugyanakkor az államtitkár szerint indokolt a terület nagyságát meghatározni. A földművesnek nem minősülő személyek esetében ennek a tulajdonszerzési korlátnak a limitje egy hektár. Az adott földterület megszerzésekor a már birtokában álló területet nem kell figyelembe venni - fűzte hozzá Nagy István.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kormány továbbra is elkötelezett az önellátó és a háztáji jellegű gazdálkodás szélesebb körű elterjedése mellett. Így ugyanis "a parlagon heverő területek művelésbe vonásán túl a vidék népességeltartó és népességmegtartó ereje is növelhető".

Ezért a szaktárca olyan szabályok megalkotását tartja szem előtt, amely az egészséges helyi élelmiszerek előállítását és fogyasztását, a vidéki életmód presztízsének helyreállítását segíti - húzta alá Nagy István.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu