Hogyan lehet Lázár János földműves? - Itt a válasz

agrarszektor.hu
Korábbi őstermelői és erdőgazdálkodói jogviszony lehetővé teszi, hogy valaki földműves lehessen - reagált Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a parlamentben arra a kérdésre, hogyan vásárolhatott tavaly erdőt, szántót és legelőt. A 2014 óta hatályos földforgalmi törvény a földvásárlásokhoz megfelelő agrárvégzettséget ír elő, vagy azt követeli meg, hogy valaki maga gazdálkodjon, illetve tulajdonosa és személyes közreműködője legyen valamely mezőgazdasági termelőszervezetnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A jogszabályok lehetővé teszik, hogy valaki korábbi őstermelői vagy erdőgazdálkodói jogviszonnyal földműves lehessen - indokolta Lázár János azt, hogyan vásárolhatott tavaly termőföldeket. Vagyonnyilatkozata szerint az elmúlt évben 6 hektár erdőt, illetve egy 16,45 hektáros másik területet vett meg, amely a szántó, az erdő és a legelő művelési ágakba tartozik. Mindkét terület Hódmezővásárhely közelében található, és az adásvételi ügyek még folyamatban vannak.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!


A földvásárlásokkal kapcsolatban a minisztert Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő kérdezte, aki azt firtatta, hogy a megvett területek miként kerülhetnek majd Lázár János nevére. A 2014 óta hatályos földforgalmi törvény ugyanis a földvásárlásokat már csak földműveseknek engedi meg, ehhez pedig megfelelő agrárvégzettség kell. A jogszabály ennek hiányában azt írja elő, hogy valaki legalább három évig saját kockázatára és saját nevében termeljen, illetve minimum 25 százalékban tulajdonosa és személyes közreműködője legyen valamely mezőgazdasági termelőszervezetnek.

A napokban Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterről derült ki, hogy aranyakalászos gazdaképzésen szerzett olyan agrárképesítést, amely a földműves státus elnyeréséhez is szükséges. Az állami földárveréseken is csak az vehet részt, aki földművesnek minősül.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?