2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Hírek - Föld

Itt a figyelmeztetés: fontosabbak a meteorológiai előrejelzések, mint valaha

Az időjárási, éghajlati, levegőkörnyezeti megfigyelések során gyűjtött adatok, az elemzésük, valamint az előrejelzések súlya jelentősen megnőtt a döntéshozatalban - hangsúlyozta az agrárminiszter az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen pénteken Budapesten.
 
 

Nagy István azt mondta: a globális éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérsékléséhez, a magyar agrárium versenyképességének megőrzéséhez, a gazdálkodás megtervezéséhez egyaránt nélkülözhetetlenek a meteorológiai adatok, az előrejelzések, a hosszú távra szóló éghajlati modellek. A szélsőséges időjárási jelenségek, köztük az özönvízszerű esőzések, az aszályok, az intenzív hőhullámok miatt az emberek egyre kiszolgáltatottabbak, a kárenyhítés gazdasági eszközei pedig egyre sérülékenyebbek. Szólt arról is, hogy az élet- és vagyonvédelemben is nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az Országos Meteorológiai Szolgálat nemzetközi szinten elismert szakemberei. A globális időjárás-megfigyelési rendszer adatai alapján készülő előrejelzések és riasztások a katasztrófák, a gazdasági károk megelőzésének hatékony eszközei - tette hozzá.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Kitért arra is, hogy az Agrárminisztérium nagyszabású programokat indított az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésére. Ezek közül kiemelte az öntözésfejlesztést és az országfásítási programot. Hozzátette, hogy az időjárási szélsőségek - köztük az aszály - kivédésére hozott intézkedéseik ugyanakkor csak a meteorológiai szolgálattal együttműködve lehetnek hatékonyak.

A miniszter azt mondta: arra törekszenek, hogy a lehető legjobban összehangolják az agrártárca intézkedéseit a meteorológiai szolgálat fejlesztéseivel. Ezek közül kiemelkedik a 280 állomásból álló országos automata mérőhálózat felújítása, bővítése, amit főként a polgári repülés kiszolgálása és a tervezett paksi bővítés indokol, továbbá az Európai Unió előírásainak megfelelő, nyílt adatpolitika bevezetése - sorolta Nagy István.

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke elmondta: a szervezet jogelődje európai viszonylatban is elsők között jött létre. Ferenc József 1870. április 8-án ellenjegyezte a "Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet" alapítóokmányát. Radics Kornélia megjegyezte azt is, hogy a 21. században már nem elég arra válaszolni milyen lesz az időjárás, arra is felelni kell, hogy annak milyen hatása lesz. Az elnök is arról beszélt, hogy a meteorológiai szolgálat nélkülözhetetlen szerepet játszik a társadalmi és gazdasági fejlődésben, valamint az élet- és vagyonvédelemben, és az ezekhez kapcsolódó döntéshozatalban is. 2020-ra pedig nemcsak a meteorológia, hanem a levegőkörnyezeti mérések területén is megkerülhetetlen nemzetközi szereplővé vált a szervezet. Szólt arról is, hogy a jövő évtől teljes hozzáférést biztosítanak a meteorológiai adatokhoz, segítve többi között a korlátlan nemzetközi adatcserét és a tudomány fejlődését is. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu