Jövőre konkrét intézkedésekké formálódik az unió Biomassza alapú stratégiája

agrarszektor.hu
A sikeres európai biomassza alapú gazdaság létrehozása érdekében összehangolt erőfeszítéseket sürgetett az Európai Bizottság főigazgatója tegnap a témában tartott budapesti konferencián. Az európai bioenergia-gazdaság az unió egyik legnagyobb és legfontosabb ágazataként 18 millió embert foglalkoztat, éves forgalma mintegy 2 trillió euró. Csak Magyarországon a teljes biomassza-készlet 350-360 millió tonnára becsülhető.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"A biomassza alapú gazdaság a nemzeti politikák látókörében" címmel tartottak szakmai konferenciát november 8-án Budapesten az Agrárminisztérium és az Akadémia közös szervezésében. A rendezvény a közép- és kelet-európai nemzeti és regionális szintű biogazdasági stratégiák fejlesztésének lehetőségeire összpontosított, és szorosan kapcsolódott az EU nemrégiben közzétett Bioenergia stratégiájához. A tanácskozáson részt vett Jean-Eric Paquet, az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs főigazgatója is, aki elismerését fejezte ki Magyarország számára a nemzeti biotechnológiai stratégia és a regionális BIOEAST kezdeményezés okán.


Az európai bioenergia-gazdaság az EU egyik legnagyobb és legfontosabb ágazata, amely a mezőgazdaságot, az erdőgazdálkodást, a halászatot, az élelmiszeripart, a bioenergia és a bioalapú termékeket foglalja magában, éves forgalma mintegy 2 trillió euró, és mintegy 18 millió embert foglalkoztat. 2018. október 11-én az Európai Bizottság cselekvési tervet terjesztett elő egy olyan fenntartható és körkörös biomassza alapú gazdaság kialakítására, amely Európa társadalmi, környezeti és gazdasági fenntarthatóságát szolgálja. A stratégia a hatóságok és az ipar összehangolt erőfeszítéseit irányozza elő. Ennek a kollektív erőfeszítésnek a megvalósulására a Bizottság 2019-ben 14 konkrét intézkedést indít el, többek között a bioalapú ágazatok  erősítésére, a bioenergia-termelő gazdaságok gyors bevezetésére egész Európában, de a biogazdaság ökológiai korlátainak megértése is szerepel majd az elérendő célok között.

Közép-Kelet-Európa kiterjedt mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati tevékenységének köszönhetően biomasszában alapvetően gazdag, mégis jelentős fel nem használt vagy alulhasznosított biomassza-kapacitással rendelkezik, legyen szó élelmiszer, takarmány, ipari alapanyag, bioüzemanyag vagy energiahasznosítási irányról - erről már Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár beszélt a konferencián. Csak Magyarországon a teljes biomasszakészlet 350-360 millió tonnára becsülhető, évente közel 60 millió tonna növénytermesztési és állattenyésztési fő- és melléktermék és mintegy 9 millió tonna újratermelődő biomassza keletkezik az erdőkben, melyet csak részlegesen hasznosítunk. Aktívabb és az európai unió által is támogatott kutatás-fejlesztési tevékenység nélkül ezt a potenciált csak nehezen lehet kihasználni a vidéki térségek számára jövedelmet termelő, nagyobb hozzáadott értéket produkáló módon - fűzte hozzá az államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?