2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Föld

Kell a hely! Bitay miatt módosítják a földalapról szóló törvényt

Eddig államtitkárok nem ülhettek a birtokpolitikai tanácsban. Vagy mégis?
 
 

Kifejezetten Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár miatt módosítaná egy ponton a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a nemzeti földalapról szóló törvényt. A változtatás célja, hogy Bitay részt vehessen a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) mellett működő birtokpolitikai tanács ülésein, amelyeken most államtitkárként nem jelenhet meg. Érdekes azonban, hogy ma is szinte csak államtitkárok alkotják a tanács tagságát, de a VM szerint nincs szó törvénysértésről, mert mást kell érteni “politika” és “közigazgatási” vezető alatt.

A nemzeti földalapról szóló törvény ma úgy rendelkezik, hogy a birtokpolitikai tanács tagja nem lehet “országgyűlési, európai parlamenti vagy helyi, nemzetiségi önkormányzati képviselő, megyei közgyűlés tagja, miniszter, államtitkár, polgármester, főpolgármester, alpolgármester és főpolgármester-helyettes”. A VM a parlament elé nemrég benyújtott, sok agrártárgyú jogszabályt módosító “salátatörvény-javaslatban” a nemzeti földalapról szóló törvényt egy ponton úgy módosítaná, hogy a jogszabály ezentúl a birtokpolitika tanácsban államtitkárok részvételét nem tiltaná meg, vagyis a fent idézett szövegből az “államtitkár” szó kimaradna.

A tárca kifejezetten azért szorgalmazza a változtatásokat, hogy Bitay Márton, akit májustól állami földprogramért felelős államtitkárrá neveztek ki, tagja lehessen a testületnek. Bitay ugyanis most – államtitkárként – a tanács üléseit nem látogathatja. A grémium ugyanakkor a földbirtokpolitikában elvileg fontos szerepet tölt be, mert kidolgozza vagy véleményezi az állami földek hasznosításáról szóló stratégiákat, illetve egyes esetekben már egymillió forint felett, másokban 100 millió felett jogosult dönteni az egyedi földhasznosítási vagy földértékesítési ügyekben az NFA helyett. A tanács elnöke államtitkári illetménynek megfelelő összegű tiszteletdíjat kap, a további tagok – az NFA elnökének kivételével - helyettes államtitkári fizetésre jogosultak. NFA elnöke földalapos munkájáért államtitkári illetményt és juttatásokat vehet fel, így tanácsbeli munkájárt további díjazás nem illeti meg.

Most öt taggal üléseznek

A birtokpolitikai tanácsban állandó tagként szerepel az NFA elnöke, míg a tanács elnökét – további tagként - a vidékfejlesztési miniszter nevezi ki, aki a testületbe ezen kívül még egy személyt is delegál. Emellett egy-egy tagot nevezhet ki az állami vagyon felügyeletéért, illetve a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter is. Így a grémium ma összesen öt taggal ülésezik.

Az NFA honlapja szerint ma a tanács elnöki posztját Poprády Géza, a VM közigazgatási államtitkára tölti be, tovább tagként pedig Farkas Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, Simon Attila István, a Vidékfejlesztési Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, Kohut Balázs, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára és Sebestyén Róbert, az NFA elnöke vesz részt. (Sebestyént a közelmúltban leváltották az NFA elnöki posztjáról, és a földalap vezetésével átmenetileg Nagy János elnökhelyettest bízták meg).

Most is főként államtitkárok a tagok

A tanács mai összetétele így első látásra meghökkentő, mivel a testületben – az NFA elnökét leszámítva – most is csak helyettes államtitkárok és államtitkárok ülnek, holott részvételüket a földalapos törvény elvileg tiltja. A VM jogi szakértői szerint azonban a kormánytisztviselőkről szóló törvény alapján - bár megnevezésükben szinte azonosak - nem ugyanazt kell érteni államtitkár alatt, ha szakmai vezetőkről (közigazgatási államtitkárokról, helyettes államtitkárokról), illetve politikai vezetőkről (tulajdonképpeni államtitkárokról) beszélünk. A NFA törvény összeférhetetlenségi szabályai pedig ma csak ez utóbbi kört – ahová politikai vezetőként Bitay is tartozik - zárják ki a birtokpolitikai tanács tagjai köréből, ezért kívánja törölni az államtitkár megnevezést a földalapos törvényből a kormány.

Bitay várhatóan senki helyét nem foglalja el a tanácsban, hanem a törvénymódosítás után a tagok száma emelkedik majd hat főre. Ez oly módon valósulhat meg, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter – az elnöki poszton túl - nem egy, hanem két személy kinevezésére lesz majd jogosult a jogszabályi változtatás elsejei hatálybalépése után.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben