2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Föld

Kevés a magyar föld? - Macedóniában kell bérelni

Magyar agrárcégek is indulhatnának azon a pályázaton, amelyet Macedónia ír ki mintegy 4000 hektár ottani terület bérleti jogára – jelentette ki szkopjei tárgyalásai után Budai Gyula miniszteri biztos. Szerinte számos területen lehetne fejleszteni a magyar-macedón agrár-együttműködést.
 
 

A magyar agrárvállalkozások számára számos lehetőség nyílik a nyugat-balkáni országban – szögezte le az MTI szerint Szkopjéban Budai Gyula. Példaként említette, hogy mintegy 4000 hektáros terület bérleti jogára írnak ki rövidesen pályázatot Macedóniában, várva a mezőgazdasági, valamint a termelő cégek jelentkezését. A kétoldalú együttműködésre különösen alkalmas terület lehetne az akvakultúra, a sertés- és a baromfitartás, a vízügy, az öntözés és a vetőmag-termesztés is.

A miniszteri biztos szerint Macedónia befektetést, tudást és segítséget vár az állategészségügyben is, főleg az állati eredetű hulladékok (tetemek) megsemmisítésében. Ezen a területen a magyar ATEV piaci részvétele is elképzelhető. Az öntözési technológiák átadásában szintén jó lehetőségek mutatkoznak a magyar cégek számára, mivel Macedónia is küszködik a klímaváltozás negatív következményeivel.

Szkopjéban már működik magyar kereskedőház, amelynek feladata a két ország vállalatai közötti együttműködés előmozdítása, ösztönzése. A közös vállalatok létrehozására 134 millió eurót biztosít az Eximbank. A miniszteri biztos szólt arról, hogy még az idén megállapodás jöhet létre a két ország agráregyetemei között egy diákcsere programról, ezen a két ország szakértői már dolgoznak. Fejlődhetnek a kapcsolatok a gazdasági kamarái között is, ezt főként a kétoldalú szakember-találkozókkal mozdíthatják elő.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben