Kezdődik a nagy összeírás: 21 ezer egyéni gazdaságot érint az adatgyűjtés

Kezdődik a nagy összeírás: 21 ezer egyéni gazdaságot érint az adatgyűjtés

agrarszektor.hu
Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre - közölte a KSH pénteken az MTI-vel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és a nemzetközi döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára, valamint a kapott adatok felhasználásával a KSH eleget tesz az Európai Unió iránti adatszolgáltatási kötelezettségének. Az összeírás keretében - a 2020-as agrárcenzus folytatásaként - a gazdáknak a használatukban lévő földterületről és az állatállomány nagyságáról kell adatokat szolgáltatniuk.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A kérdőív ugyanakkor jelentősen lerövidült a korábbi években használtakhoz képest, mivel a KSH ebben a felmérésben már felhasználja a Magyar Államkincstár egységes területalapú támogatási adatait, így a válaszadóknak azokat nem kell megadniuk. A matematikai-statisztikai módszerrel kiválasztott egyéni gazdaságoknak a válaszadást kormányrendelet írja elő, az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat kizárólag összesítve, név nélkül publikálja.

Az összeírás május 15-25. között online, ezen az oldalon keresztül zajlik. A KSH valamennyi érintett részére május 14-ig elektronikus vagy postai levélben megküldte a belépéshez szükséges kódot - hívta fel a figyelmet Tóth Péter, a KSH statisztikai tanácsadója a közleményben. Május 26. és június 15. között pedig fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel mindazokat, akik nem kívántak élni az elektronikus önkitöltés lehetőségével.

A járványhelyzetre tekintettel idén ők az összeírókkal egyeztetve, telefonon keresztül is adatot szolgáltathatnak

- tette hozzá Tóth Péter.

Az egyéni gazdaságok összeírásával egyidőben tartja a KSH több mint 4 ezer kiemelt egyéni gazdaság mezőgazdasági tevékenységének felmérését is. Ezeket a gazdaságokat a részükre küldött felkérőlevelekben tájékoztatja a KSH az összeírásról, számukra május 15. és június 15. között kötelező az online adatszolgáltatás, az összeírók az ebben a felvételben érintetteket nem keresik fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?