Kiemelkedő munkát végez a magyar természetvédelmi őrszolgálat

agrarszektor.hu2020. augusztus 2. 15:30

Világszerte július 31-én ünnepelték a Természetvédelmi Őrök Napját, és hívták fel a figyelmet munkájuk fontosságára. A természetvédelmi őrök Magyarország természeti értékeinek és kulturális örökségének megőrzésében töltenek be kiemelkedő szerepet, akik a 10 nemzeti park igazgatóság kötelékében látják el feladatukat. Magyarországon a természetvédelmi őrszolgálat jelenleg 253 tagú, mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület és 2 millió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében dolgoznak.

A természetvédelmi őrök feladata rendkívül sokrétű, nem csupán a védett területek, az ott található növény, állat- és gombafajok megőrzésében van kulcsszerepük, ők biztosítják például az országban nyilvántartott 65 ezer régészeti lelőhely megóvását is. Egy fő természetvédelmi őr 8 ezer hektáron lát el konkrét szakmai feladatokat.

Emellett részt vesznek zoológiai és botanikai adatgyűjtésben, a védett területek állapotváltozásának felmérésében, segítik az igazgatóságok területkezelési, vagyonkezelési tevékenységét, de bekapcsolódnak a nemzeti parkokban folyó környezeti nevelési munkába is. Évente több ezer bejelentést kapnak bajba került, sérült állatokról - legtöbbször madarakról -, amelyek mentésében aktívan részt vesznek. A természetvédelmi őrök tartják a kapcsolatot a helyi lakossággal és a gazdálkodókkal, ennek a párbeszédnek köszönhető, hogy az esetek többségében sikerül megelőzni a konfliktusokat és a szankciókat.

Az elmúlt években újabb kihívásokkal kellett szembenéznie a természetvédelmi őrzésnek, ilyen például az illegális hulladéklerakás vagy gyújtogatás a védett területeken, védett állatok mérgezése vagy növények engedély nélküli gyűjtése. Egyre gyakrabban kell fellépniük az illegális terepmotorozással és quadozással szemben is.

Magyarország első természetvédelmi őre, Gulyás József 1922-ben kezdte meg munkáját a Kis-Balatonon, az ő nevéhez fűződik a magyar természetvédelem címermadara, a nagy kócsag megmentése. Az első természetvédelmi őrszolgálat 1972-ben jött létre hazánkban, a Hortobágyi Nemzeti Park alapításával.

Címkék:
natura-2000, felmérés, természetvédelem, védelem, nemzeti-parkok, adatgyűjtés, megőrzés, természetvédelmi-őrszolgálat, állatmentés,