Lázár: 300 milliós hitelt is kaphat, aki állami földet vesz

agrarszektor.hu
Első körben 150 milliárd forintos hitelkeretet nyújt az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az állami termőföldek megvásárlásához - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kedvezményes hitelt csak földművesek vehetik fel, akik húsz évre 3-300 millió forinthoz juthatnak 2 százalék körüli kamat mellett. Az MFB-hitelt a Budapest Bank közvetíti a földműveseknek a huszonhárom megyei jogú városban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elkészítette az MFB azt a hitelkonstrukciót, amelyet a földművesek igénybe vehetnek az állami tulajdonú termőföldek megvásárlásához - jelentette be mai tájékoztatóján Lázár János. A bank első lépésként 150 milliárd forintos keretet nyit húsz éves futamidővel. Az első tíz évben a kamat fix 1,95 százalék lesz a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának részeként, a második tízéves időszakban pedig az MFB biztosítja majd a szintén kedvezményes, 2 százalék körüli kamatot.

Lázár János bejelentése szerint a magyar állampolgárságú földművesek minimum 3, maximum 300 millió forintos hitelhez juthatnak. Akiknek az értékesített földekre van érvényes haszonbérleti szerződésük, 10 százalékos önerőt kell felmutatniuk. Akiknek ilyen nincs, 20 százalékos önerőt kell előteremteniük.

Az MFB a Budapest Bankot bízta meg azzal, hogy a földvásárlási kedvezményes hitelt hozzáférhetővé tegye a gazdálkodók számára - közölte a miniszter. A pénzintézet fiókjait a huszonhárom megyei jogú városban kereshetik fel az állami földekre pályázó földművesek.

Lázár János egyúttal megerősítette, hogy összesen mintegy 380 ezer hektár állami földet adnak el. Most úgy fogalmazott, hogy ez a jelenlegi állami területek 20 százalékát teszi ki, vagyis 80 százalék továbbra is állami tulajdonban marad. A három hektár feletti földek nyilvános árverései november 16-án kezdődnek meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?