Lázár János rendkívüli segítséget kér Matolcsy Györgytől

agrarszektor.hu
Matolcsy György jegybankelnökhöz fordul Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter annak érdekében, hogy 150 milliárdról 300 milliárd forintra nőjön az a kedvezményes hitelkeret, amelyet a gazdálkodók igénybe vehetnek az értékesítés alatt álló állami termőföldek megvásárlásához. A kormány támogatja azt a törvénymódosítási javaslatot is, amely az eladott földeket bérlő nagybirtokosokat arra kényszerítené, hogy fizessenek több bérleti díjat az új tulajdonosoknak. Összesen 2200-2300 hektáron újjáalapítják a mezőhegyesi mintagazdaságot és gondoskodnak a 400 jelenlegi dolgozó munkaviszonyáról is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kormány nevében - a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. felleti tulajdonosi jogok gyakorlójaként - levélben fordul Lázár János Matolcsy György jegybankelnökhöz, hogy a Magyar Nemzeti Bank 150 milliárdról 300 milliárdra növelje azt a hitelkeretet, amelyet a helyben lakó földműves gazdálkodók felhasználhatnak az értékesítés alatt álló állami termőföldek megvételéhez  - ezt maga Lázár János jelentette be mai tájékoztatóján. A hitelkeret növelésére azért van szükség, mert a termelők a földvásárlásokhoz eddig már 125 milliárd forintnyi hitelígérvényt kértek a forrásokat folyósító MFB-től, így a ma meglévő, 150 milliárdos keret két napon belül kimerülhet. Mostanáig egyébként 25 ezer hektárállami föld eladását (árverezését) kísérelték meg, amelyből 18 ezer hektár kelt el.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

Lázár János bejelentése szerint a kormány támogatja Győrffy Balázs fideszes képviselő e hét elején benyújtott, újabb törvénymódosítási javaslatát, amely rákényszerítené az állami földeket jelenleg bérlő nagybirtokosokat arra, hogy a földárveréseken nyertes új tulajdonosoknak sokkal több bérleti díjat fizessenek, mint amennyit eddig az államnak róttak le. Vannak ugyanis olyanok, akik mostanáig 15-20 ezer forintos, éves hektáronkénti díjért használták az állami területeket, miközben az átlagos piaci díj 60 ezer forint körül mozog. Az árveréseken nyertes új tulajdonosok azonban a díjemelésekre hivatkozva nem mondhatnák fel a hatályos földhasználati szerződéseket, amelyeket a mai bérlők korábban kötöttek az állammal.

A jövő héten jelenik meg az a kormányrendelet, amelyben a kormány részletezi az állami mintagazdaságokról szóló koncepcióját - közölte Lázár János. Mai tájékoztatóján újra megerősítette, hogy mintagazdaságként 2200-2300 hektáron újraalapítják a mezőhegyesi ménesbirtokot, ezzel kapcsolatban pedig személyesen veszi fel a kapcsolat a helyi önkormányzati vezetéssel. A kormány gondoskodni kíván a mostani 400 agrárdolgozó munkaviszonyáról is, és megvizsgálja, milyen megoldást lehet találni az átszervezések miatt várhatóan kieső, 80 millió forintos éves helyi adóbevételre - mondta a miniszter.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03