2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Föld

Lemondtak a kétharmadról! - Ezt csinálhatják az állami földekkel

Elfogadta a parlament az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítást, amely valamennyi állami tulajdonú földet – így a nemzeti parkoknál lévő védett területeket is - a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) tulajdonosi joggyakorlása alá sorol. A javaslatot azután hagyta jóvá az Országgyűlés, hogy a kormány kivette abból a kétharmados támogatást igénylő részeket, amelyek miatt a módosító csomag egyszer már megbukott. Két hete – igaz, tévedésnek mondott voksolással – a javaslatot az előterjesztő Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is leszavazta, az ellenzék pedig „földmutyiról" és "földrablásról" beszélt.
 
 

Egyszerű többséggel szavazta meg ma a parlament az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot, miután a kormány az elmúlt napokban elhagyta belőle a kétharmados támogatást igénylő passzusokat. Az ügy előzménye, hogy a javaslat – éppen a sarkalatos részek miatt – két hete elbukott az Országgyűlésben, mivel nem kapta meg a szükséges voksokat. Akkor az előterjesztő Fazekas Sándor, illetve Varga Mihály nemzetgazdasági és Hende Csaba honvédelmi miniszter is a nem gombot nyomta meg, de később mindhárman jelezték, hogy tévedésből szavaztak nemmel.

A javaslatcsomag azért váltott ki politikai vitákat, mert az NFA tulajdonosi joggyakorlása alá sorolta azokat az állami földeket is, amelyek a nemzeti parkokhoz tartoznak. A kormány szerint szükség van az egységes kezelésre, míg az ellenzék az MTI szerint "földmutyiról" és "földrablásról" beszélt. Az elképzelések megosztották a kormánypárti képviselőket is, így például Bencsik János (Fidesz) a javaslatra két hete és most is nemmel szavazott.

Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára ugyanakkor korábban úgy nyilatkozott, hogy a változtatásokkal nem szenvednek hátrányt a természetvédelmi szempontok és a nemzeti parkok megkapják azokat a haszonbérleti díjakat, amelyeket eddig is beszedtek. Font Sándor, a parlamenti mezőgazdasági bizottság elnöke pedig azt hangoztatta, hogy a természetvédelmi területek egy részét ma is az NFA kezeli, a másik fele van csak a nemzeti parkoknál. Nem természetvédelmi, hanem pénzügyi vita zajlik - tette hozzá.

A mai határozathozatalkor az ellenzéki pártok újra nemmel szavaztak. Az LMP-s képviselők tiltakozásul a tíz magyarországi nemzeti park nevét és logóját tartalmazó táblákat emeltek a magasba.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben