2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Föld

Már a jövő héten ismét szavazhatnak a családi gazdaságokról szóló törvényről

Az Országgyűlés a jövő héten ismét szavazhat a családi gazdaságokról szóló törvényről, amelyet Áder János államfő a héten megfontolásra visszaküldött a Háznak, miután a törvényalkotási bizottság a csütörtöki ülésén módosító javaslatokat fogadott el az előterjesztéshez. A családi gazdaságok adózását is érintő változtatás így már jövő januártól alkalmazható lehet.
 
 

Az államfő az adatkezelési szabályokkal kapcsolatban egyes pontoknál hiányolta az adatkezelés céljának meghatározását, és azzal sem értett egyet, hogy az előterjesztést előzetesen nem véleményezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. Az államfő emellett megállapította, hogy a jogszabály nyilvános közzétételt ír elő olyan adatokra, amelyek az infotörvény értelmében speciális védelmet élveznek, így nem tehetők közzé.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

A bizottsági ülésen jelen volt a NAIH elnöke, Péterfalvi Attila, aki szóban kezdeményezett módosításokat az előterjesztésen. Mint mondta, azok által a jogszabály mind a magyar infotörvénynek, mind a GDPR-nak megfelel majd. Az agrártárca államtitkára, Farkas Sándor ugyancsak szóban adta elő javaslatát az államfő kifogásainak kiküszöbölése érdekében.

Az így elfogadott változtatások a többi között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hatósági feladatainak ellátását nevezik meg a kifogásolt adatkezelés céljának. Szűkül azon adatok köre is, amelyek a jogszabály értelmében nyilvánosak lesznek.

A jogszabályt november 17-én fogadta el kétharmados többséggel az Országgyűlés. A törvény egyszerűsíti a jelenlegi mezőgazdasági őstermelők, illetve családi gazdálkodók működésének jogszabályi hátterét. A törvényalkotási bizottság ugyancsak módosításokat fogadott el a közbeszerzésről szóló előterjesztésen. Ezek értelmében uniós forrásfelhasználásnál az eddigieknél hosszabb idő áll rendelkezésre eljárást kezdeményezni a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.

A változtatás számos pontja pedig nem január 1-jétől, hanem már a kihirdetést követő napon hatályba lép, hogy a koronavírus-járványhoz kapcsolódó beszerzések minél hamarabb gördülékenyebbé válhassanak, olvasható a módosítás indoklásában. Ugyanígy a Közbeszerzési Döntőbizottság tárgyalása is mihamarabb elektronikussá válik.
Változhat a területfejlesztési törvény is, eszerint mind a Balaton Fejlesztési Tanácsba, mind a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsba, mind pedig a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanácsba delegálhat egy-egy tagot a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormányzati személyügyi döntésirányító rendszerről szóló törvény változtatása kiterjesztené korrupció elleni védekezést szolgáló megbízhatósági vizsgálatot minden a kormány irányítása alá tartozó költségvetési szerv foglalkoztatottjaira. A kormány rendeletben határozhatja meg azok szervek körét, amelyek munkavállalóin ez nem végezhető el. Az indoklás szerint ugyanakkor ezt indokolt kiterjeszteni az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókra. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) személyi állományának jogállásáról szóló törvény hatályba lépéséhez szükséges módosítás kimondaná, hogy önkormányzati képviselő nem lehet a NAV azon szervének tisztviselője, amelynek illetékességi területén az adott önkormányzat működik.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!