2019. október 20. vasárnap Vendel

Hírek - Föld

Megdöbbentő! Ki nem találnád, miből készült ez a gigantikus tehén

A múlt és a jelen találkozása látható az angliai Somerset megyében, ahol Mendip Hills lankáin egy rendhagyó tájművész installáció készült. A hatalmas tehenet ábrázoló dombrajzot az organikus gazdálkodásnak, valamint a Yeo Valley nevű vállalkozás 25 éves fennállásának tiszteletére készítette el egy 12 fős művészcsapat. Az installáció érdekessége, hogy teljes egészében trágyából készült.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A világon hagyománya van a geoglifák, vagyis a hatalmas méretű, a felszíni rétegek átmozgatásával készített ábrák készítésének. Ilyenek például a perui Nazca-vonalak, vagy a híres angliai dombrajzok Westburyi Fehér ló, az Uffingtoni Fehér ló, vagy a Wilmingtoni Hosszú Ember. Ezeknek közös jellemzője, hogy nem tudjuk, kik és mi célból hozták őket létre, és hogy csak a megfelelő távolságból vagy magasságból értelmezhetőek. Modern megfelelőik a magyarra tájművészetnek fordított land art installációk. Ezek már gyakran egyértelmű céllal készülnek, ami egyebek mellett lehet reklám, játék vagy megemlékezés.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Most ezt a módszert választotta egy csapat angol művész, hogy Somerset megyei Blagdon közelében egy hatalmas, 70 méter széles, 50 méter magas dombrajzot készítsenek el. Az elkészült műalkotás egyszerre ötvözi magában a régi geoglifák egyszerűségét és minimalizmusra törekvését, valamint a modern tájművész installációk provokatív, humoros és gondolatébresztő vonásait. Az alkotás ugyanis, egy hétköznapi tehenet ábrázol, és teljes egészében trágyából, mégpedig tehéntrágyából készült. Egészen pontosan 3 ezer vödör tehéntrágyából, árulta el Heather Jane Wallace, az installációt létrehozó művészcsoport egyik tagja.

Mint kiderült, az installációt a dombtetőn található Yeo Valley organikus gazdálkodással foglalkozó, családi irányítású vállalat rendelte meg, 25 éves fennállásának emlékére. Sarah Mead, a vállalkozás egyik tagja elárulta, hogy az installációhoz a Yeo Valley saját teheneinek trágyáját használták a művészek. Az alkotás komoly üzenetet is hordoz, méghozzá azt, hogy az organikus gazdálkodás a természetes környezetért van, nem pedig ellene, árulta el Sarah Mead. Az organikus gazdálkodás segít a klímaváltozás mérséklésében is, ugyanis az egészséges talaj képes megkötni a légkörbe került szénvegyületeket.

Heather Janes Wallace azt is elmondta, hogy nagyon megerőltető volt a meredek domboldalon felcipelni azt a rengeteg vödörnyi trágyát. Az is okozott némi nehézséget, hogy felmérjék, milyen arányokkal dolgozhatnak, a művészek ugyanis hamar rájöttek, hogy a finomabb részletek, mint például a szempillák kidolgozására egyszerűen nem lesz módjuk. Az óriástehén azonban nem marad örökre a táj része. Mivel trágyából készült, idővel el fog tűnni a domboldalról, de a művészek és a Yeo Valley szerint épp ez volt a céljuk az installációval.

(A hír eredeti nyelven a Yeovil Express oldalán olvasható el. A cikkben szereplő képek a Yeovil Express tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu