Megszólalt Orbán az élesedő földvitában: módosítunk és harcolunk

agrarszektor.hu
A következő kormányülésen döntünk arról, hol módosítunk, és hol folytatjuk a harcot Brüsszellel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök arra reagálva, hogy az Európai Bizottság (EB) újabb kötelezettségszegési eljárást indított a magyar földforgalmi törvény miatt. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla: így már két kötelezettségszegési eljárás zajlik a magyar földszabályozással kapcsolatban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Két külön ügy van - szögezte le Orbán Viktor a Kossuth Rádió műsorában azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárást indított a magyar földforgalmi törvény miatt. Az egyik téma a zsebszerződések kérdése, amit fel akar számolni a kormány, a másik pedig a földtörvény ettől teljesen külön ügye, és ez utóbbiban most több más EU-tagállammal is közölte a bizottság a konkrét kifogásait. A következő kormányülésen döntünk arról, hogy hol módosítunk, és hol folytatjuk a harcot Brüsszellel - fogalmazott a miniszterelnök.

Mint ismert, Brüsszel most azt jelentette be, hogy a magyar földforgalmi törvény túlzónak tartott tulajdonszerzési korlátozásai miatt indított kötelezettségszegési eljárást. A bizottság Magyarország mellett minden olyan tagállamban "generális földjogi átvilágítást" tartott , ahol korábban a tulajdonszerzésekkel kapcsolatban moratórium volt érvényben, és az lejárt. (Magyarországon ilyen moratórium 2004. május 1. - 2014. május 1. között, vagyis tíz évig volt hatályban).

A másik - konkrét - ügyben tavaly októberben indult kötelezettségszegési eljárás, amelyről az EB annak nyomán döntött, hogy a magyar földforgalmi törvény miatt az osztrák kormány bizottsági vizsgálatot kezdeményezett. Ausztria elsősorban azt nehezményezte, hogy Magyarország a tavaly május elseje óta hatályos új szabályozással megszüntetett olyan haszonélvezeti jogokat, amelyeket korábban törvényesen jegyeztettek be magyar termőföldekre osztrák állampolgárok. A magyar kormány viszont azzal érvelt, hogy erre azért volt szükség, mert az ilyen ügyek mögött zsebszerződések állnak, és erre utalt mostani nyilatkozatával Orbán Viktor is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13