Megvan, ki az a külföldi, aki megvette Simicska földjeit

agrarszektor.hu
Az osztrák állampolgár Paul Meixner, illetve családja szerezte meg azt a 88 hektáros állami földterületet, amelyet a Simicska Lajos nagybefektető érdekeltségébe tartozó Mezort-csoport használ, de a napokban elárvereztetett a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA). A Meixner család annak ellenére is 167 millió forintot fizetett a területért, hogy várhatóan csak 2051-ben veheti azt birtokba, mivel a jelenleg érvényes haszonbérleti szerződés akkor jár le.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Megtalálta a Népszabadság azt a külföldi agrárgazdálkodót, aki a napokban nyolcvannyolc hektár állami földet vásárolt a győri árverésen a magyar-osztrák-szlovák hármas határ térségében - közölte az index. A Rajka környékén gazdálkodó Meixner család azt a földet szerezte meg, amelyet a Simicska Lajos érdekeltségébe, a Mezort-csoporthoz tartozó Lajta-Hanság Zrt. bérel 2051-ig az államtól.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A most megvett 88 hektárra Meixnerék egyedül licitáltak, és 167 millió forintos kikiáltási áron jutottak a földhöz. Külföldiként azért vehettek részt az állami liciten, mert életvitelszerűen itt élnek, így megfelelnek a hazai földműves státus kritériumainak.

A Meixner-tanya közigazgatási szempontból Rajkához, Levélhez és Hegyeshalomhoz tartozik, a család földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozik. Háromezer marhát tartanak, a földeken az állatok eleségét termelik meg, főleg gabonát, kukoricát. Paul Meixner egyébként a mostani birtokától három kilométerre született, 1945-ben elvették a földjüket, a rokonság egy részét kitelepítették, ő és családja Ausztriában nőtt fel, de felesége magyar.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?