Megvan, kik kapják mostantól az állami földeket

agrarszektor.hu
A földet a gazdáknak programba csoportosítja át az agrártárca jelentős részben azokat a három hektárnál nagyobb állami termőföldeket, amelyeket eddig legfeljebb egyéves megbízási szerződésekkel hasznosított a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA). A megbízási szerződések - amelyek mostanáig 30-35 ezer hektár NFA-s termőföldre terjedtek ki - csak azokban az esetekben maradnak fenn, amikor a területek hasznosítására nincs más jogi lehetőség, illetve egy-egy érintett földrészletre állami szervezetek, társaságok tartanak igényt. A három hektárnál kisebb területeket az NFA eladja, ha azokra megfelelő vételi ajánlatok érkeznek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A földet a gazdáknak programban ír ki hosszabb távra - húsz évre - szóló haszonbérleti pályázatokat az NFA azon állami termőföldek jelentős részére, amelyeket a szervezet eddig legfeljebb egyéves megbízási szerződésekkel hasznosított - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára. Mint ismert, a tárca tavaly jelentette be, hogy az elmúlt év október 15-től alapvetően megszünteti az eddigi megbízási szerződéses gyakorlatot.

Az államtitkár szerint a megbízási szerződések mostantól csak akkor maradnak fenn, ha egyes érintett NFA-s területekre állami szervezetek - kutatóintézetek, szakiskolák vagy például a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. - saját tevékenységeikhez igényt tartanak. Ezen felül a földalap továbbra is megbízási szerződéseket köt azokra az állami földekre, amelyek hasznosítására más jogi lehetőség nincs. Ez utóbbi körbe tartoznak azok a területek, amelyek osztatlan közös tulajdonban vannak, ezért hosszú távú hasznosításuk sokszor komoly akadályokba ütközik, mert a nagyszámú tulajdonos ehhez szükséges hozzájárulását nehéz megszerezni. Szintén nincs mód a hosszabb távú bérbeadásra, ha egy-egy állami termőföld per tárgyát képezi, vagy ingatlannyilvántartási besorolása már nem tükrözi a valós helyzetet (például ha egy korábbi szántó vagy legelő helyén ma már erdő található).

Az NFA eddig 30-35 ezer hektárnyi területet - nagyrészt szántót és legelőt - hasznosított egyéves megbízási szerződésekkel, amelyek a 600 ezer hektárnyi teljes állami termőföldvagyon 5 százalékát tették ki. Bitay Márton Örs szerint a megbízási szerződések eddigi alkalmazása jogszerű volt, és az így kezelt, nagyrészt osztatlan közös tulajdonban lévő állami területeknél ez jelentette az egyetlen kivitelezhető hasznosítási megoldást.

A jogi akadályok elhárulásával viszont mostanra számos területnél lehetővé vált, hogy azokat az NFA hosszabb távra haszonbérbe adja. Ezért e termőföldeket a tárca most bevonja a 2013-ban indított "Földet a gazdáknak" programba, és lehetőség szerint 30-40 hektáros méretben, pályázatos úton kis- és a közepes gazdálkodóknak kívánja azokat juttatni. A minisztérium e pályázatatást február közepére le kívánja bonyolítani, hogy a nyertesek a földeket a tavaszi gazdálkodási ciklus idejére birtokba vehessék. Ekkora derül ki az is, hogy az eddig megbízási szerződésekkel hasznosított állami területekből mennyit sikerül majd hosszabb távú haszonbérletbe adni - tette hozzá az államtitkár.

Más elbírálás alá esnek a három hektár alatti állami területek, amelyeket az NFA a jogszabályi előírások szerint pályáztatás nélkül eladhat, ha azokra vételi ajánlat érkezik. Bitay Márton Örs szerint állami szempontból többnyire kevésbé értékes - például árokparti vagy utak melletti - területekről van szó, amelyek részben a korábbi "földért életjáradék" programokkal kerültek az NFA tulajdonába. Ilyen területekre - tette hozzá az államtitkár - tavaly is számos igény futott be, a tárcának pedig érekében áll, hogy értékesítésükkel az állami földvagyont megtisztítsa.

Bár a három hektár alatti földek eladása pályáztatás nélkül folyik, a tranzakciókat hivatalos értékbecslés előzi meg, az értékesítéshez pedig hozzá kell járulnia az agrártárcán belül működő birtokpolitikai tanácsnak is. A pályáztatás mellőzését az is indokolja, hogy ne a legtehetősebbek, hanem a kormány által preferált kis- és középbirtokosok juthassanak az eladható állami területekhez - tette hozzá az államtitkár.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02