Mezőgazdasági ismeretekhez kötnék a földszerzést

agrarszektor.hu
Alapvető mezőgazdasági ismeretekhez kötné a termőföldtulajdon szerzését Turi-Kovács Béla fideszes képviselő.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szerdán benyújtott földtörvényt módosító javaslatban a kormánypárti politikus a földműves fogalmát kiegészítve kikötné, hogy aki termőföldtulajdont kíván szerezni, de semmilyen mező-, illetve erdőgazdasági szakképesítéssel nem rendelkezik, valamint hároméves termelési gyakorlata sincs, csak abban az esetben juthat termőföldhöz, ha alapfokú vizsgát tett mezőgazdasági alapismeretekből. Aki a legelemibb szakmai ismeretekkel sem rendelkezik, alkalmatlan arra, hogy felelősen gazdálkodjon - írta indoklásában.

Turi-Kovács Béla ebben arra is kitér, hogy a mezőgazdasági alapismeretek oktatását kötelezővé kellene tenni az általános iskolákban. Ez alól csak olyan városokban tenne kivételt, ahol a mezőgazdasági tevékenység nem jellemző, és helyette ipari, kisipari vagy kereskedelmi, szolgáltatási alapismeretek oktatása szerepel a tantervben.

A Fidesszel szövetséges Kisgazda Polgári Egyesület elnöke egy másik módosító javaslatot is benyújtott az indítványhoz. Ebben kiegészítené a jogszabály preambulumát azzal, hogy - az alaptörvénnyel összhangban - termőföld tulajdonlására minden magyar ember a földtörvényben meghatározott térmértékig jogosult. Indoklása szerint a termőföld olyan nemzeti érték, amelyet minden tulajdonos csak korlátozott mértékben jogosult tulajdonolni. A képviselő szerint ugyanakkor azt is biztosítani kell, hogy a földtörvény szabályai szerint bármelyik helyben lakó szerezhessen termőföldet.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?