Milliárdokból valósult meg az ország egyik legjelentősebb természetvédelmi beruházása

Milliárdokból valósult meg az ország egyik legjelentősebb természetvédelmi beruházása

agrarszektor.hu
Több mint 3 milliárd forintból valósult meg Magyarország egyik legjelentősebb természetvédelmi beruházása, jelentette ki dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára kedden, a "Legelőtavak élőhely-kezelése a Hortobágyon" című LIFE projekt zárórendezvényén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy hazánkban idáig összesen 38 hazai koordinálású, hagyományos LIFE projekt kapott támogatást, hozzávetőlegesen 86 millió euró összköltségvetéssel, melyből 60,7 millió euró európai uniós vissza nem térítendő támogatást jelentett. Rácz András szerint több beruházás kiemelt sikerességét bizonyítja, hogy a lezárásukat követően az Európai Bizottságtól kitüntetést nyertek el, példaként említve a rákosivipera-védelmi, a parlagisas-védelmi és a pannon magbank projekteket. 2018 óta a magyar kormány évente összesen 400-500 millió forint támogatást biztosított hagyományos LIFE programokhoz. Az idei beadványok alapján összesen 28 természetvédelmi koncepcióban érintettek magyarországi szervezetek, beleértve a hazai és külföldi koordinálású pályázatokat is, tette hozzá Rácz András. Az államtitkár kiemelte, a LIFE program az európai unió 2021-2027 pénzügyi időszakban is folytatódik, várhatóan a természetvédelem esetén hozzávetőlegesen a duplájára növelt kerettel.

A rendezvényen a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrzési Nonprofit Kft. igazgatója arról beszélt, hogy az európai unió 7,2 millió euróval támogatta ezt a projektet, az összeghez a magyar kormány pedig 771 millió forint önrészt biztosított. Medgyesi Gergely Árpád elmondta, a beruházásnak köszönhetően visszaadták a pusztának a régi vízjárását, ami több tízezer hektárt érint, ennek következtében pedig számos fészkelő madár is visszatért a területre. A szakember kifejtette, a program végső célja, egy olyan kivitelezhető és példaértékű modell kidolgozása, mely segítheti a Kárpát-medence legelőtavainak helyreállítását, és biztosítaná, hogy Európa szerte kellő figyelmet kapjon ez a különleges, de annál sérülékenyebb élővilág.

A beruházás során több mint 37 ezer méternyi csatorna, árok, illetve néhány nagyobb vízgazdálkodási műtárgy szűnt meg. Emellett 1025 darab őshonos állatot vásároltak, illetve 1 darab teleltető hodály, valamint 6 darab pásztorszállás is megépült, a legelőtavak kiterjedése pedig 14-ről 290 hektárra nőtt.

(A cikkben szereplő képeket Pelsőczy Csaba készítette.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?