Most kiderült: december végéig minden állami földet eladnak

agrarszektor.hu
December 31-ig értékesíteni kell az összes eladásra kijelölt állami földterületet - ezt tartalmazza a kormány új határozata, amely most jelent meg a Magyar Közlönyben. Korábbi bejelentések szerint 300-380 ezer hektárnyi területet adnak el helyben lakó gazdáknak a piacinál magasabb árakon. A tartósan állami tulajdonban maradó területekből mintagazdaságokat alakítanak ki.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szeptember 21-i dátumozással jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely arról szól, milyen feltételekkel kell értékesíteni a "Földet a gazdáknak! program keretében" az eladni kívánt állami termőföldeket. Mint ismert, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus végén jelentette be, hogy a kormány 300-380 ezer hektárnyi területet értékesít a nemzeti földalapkezelő szervezetnél (NFA) lévő földekből.

A legnagyobb újdonság, hogy a kormányhatározat egyértelműen rögzíti: a kijelölt földrészletek eladását december 31-ig be kell fejezni. A korábbi nyilatkozatok - végső határidő megjelölése nélkül - még csak arról szóltak, hogy az értékesítéseket az idén meg kell kezdeni.

A kormányhatározatban szereplő egyéb feltételek nem változtak Lázár János nyári bejelentéséhez képest. Az állami földeket a helyi gazdáknak kívánják eladni a piacinál magasabb árakon nyilvános felhívásokkal vagy árveréseken. A tranzakciókhoz húszéves elidegenítési és terhelési tilalom, állami visszavásárlási jog, illetve MFB-s hitelkonstrukció társul.

Emellett a kormány határozata kitér arra is, hogy a földművelésügyi miniszternek előterjesztést kell készítenie a tartósan állami tulajdonban maradó földekről. Ezekre alapozva ugyanis mintagazdaságokat jelölnének ki.

 

 

 

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?