Nagy a baj: ha így folytatjuk, szép lassan szavannává alakul az Amazonas

Nagy a baj: ha így folytatjuk, szép lassan szavannává alakul az Amazonas

agrarszektor.hu
Egy új, műholdas adatokra támaszkodó kutatás eredménye azt mutatja, hogy az esőerdők 75 százaléka elveszítheti a helyreálló képességét, egy szárazság vagy a káros emberi tevékenységek után.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nature Climate Change című folyóiratban közzétett új kutatás szerint az Amazonas esőerdőinek háromnegyede egy olyan "fordulópont" felé száguld, amin ha túllép, akkor néhány évtizeden belül szinte száraz szavannává alakulhat át. A kutatók évek óta bonyolult modellekkel próbálják előrejelezni, hogy a régió átléphet-e egy ilyen küszöböt, és ha igen, akkor mikor - írta meg a Portfolio a Bloomberg értesülései alapján. A jelen kutatás újdonsága, hogy műholdas adatokra támaszkodik, valamint méri, hogy milyen gyorsan tudnak helyreállni az erdők az aszályok, egy tűzvész vagy bizonyos káros emberi tevékenységek után.

 

Az amazonasi esőerdő fontos szerepet játszik a világ és a regionális éghajlati rendszerekben, többek között hatással van a globális légköri keringésre, megvédi a biológiai sokféleséget, és sok milliárd tonna szén-dioxid elraktározásával segíti a klímaváltozás elleni harcot. Az új tanulmány szerzői azt vizsgálták, hogy az erdő mennyire "rugalmas", vagyis milyen ütemben áll helyre bizonyos bomlasztó események után. Kétféle adatot elemeztek, az egyik a fák víztartalmát becsüli meg a biomassza szintjének érzékelésével, a másik pedig a zöld növényzet állapotát rögzíti. Húsz évnyi műholdadat alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az erdők reagálóképessége aggasztóan lecsökkent két évtized leforgása alatt, ugyanakkor azt nem tudják megbecsülni, hogy pontosan mikor lépheti át a száraz szavannává válás küszöbét. Az időbeli előrejelzéseket főleg az elemzéseken túlmutató kihívások nehezítik meg, például, hogy miként definiáljuk a katasztrófát, és ez milyen százalékos arányú erdőpusztulást jelenthet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58