2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Föld

Nem Simicskára céloztak, mégis bántották Orbánék

Nem kifejezetten Simicska Lajos nagyvállalkozó ellen irányult vélhetően az a lépés, amellyel az agrártárcához tartozó nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) tavaly nem hosszabbította meg egyes Simicska-agrárcégek lejárt ideiglenes állami földbérleti szerződéseit. A minisztérium általánosságban döntött úgy, hogy az elmúlt év október 15-től megszünteti a sokáig alkalmazott, legfeljebb egy évre szóló megbízásos szerződéseket, amelyeket a földalap évről-évre pályáztatás nélkül kötött meg. Gondot éppen az okozhatott, hogy a tárca több táblában kényszerből mégis fenntartotta az egyéves szerződéseket és ezzel egyes vélemények szerint maga is jogszabálysértéseket követhetett el.
 
 

Ez lehet, hogy egy embernek rossz, de a többieknek jó – szögezte le Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban azzal kapcsolatban, hogy az NFA tavaly nem hosszabbította meg Simicska Lajos egyes agrárcégeinek lejárt állami földbérleteit. Korábban a Blikk írt arról, hogy a Simicska-érdekeltségű agrártársaságok az elmúlt évben 1440 hektár állami földtől estek el. Olyan területekről van szó, amelyeket az NFA eddig évről-évre ideiglenes – legfeljebb egy évre szóló - megbízási szerződésekkel hasznosított, és bérleti idejük legkésőbb tavaly október 15-én lejárt.

A Blikk a Simicska-cégek földvesztését összefüggésbe hozta azzal, hogy a nagyvállalkozó a tavalyi országgyűlési választások után „összerúgta a port” Orbán Viktor kormányfővel. Amíg ugyanis jóban voltak, a lap szerint a szerződéseket minden évben pályázat nélkül meghosszabbították, míg az elmúlt évi összeveszés után a Simicska-cégek elestek az egyéves megbízási megállapodásokkal használt, lejárt bérleti idejű területektől.

Nem valószínű azonban, hogy az állami földek elvonásával a Földművelésügyi Minisztérium (FM), illetve az NFA kifejezetten Simicska-ellenes intézkedést hozott. Korábbi nyilatkozatok szerint ugyanis a tárca általános értelemben döntött úgy, hogy tavaly október 15-től megszünteti a pályáztatás nélküli megbízásos szerződéses gyakorlatot, amely miatt a kormányt számos politikai támadás érte. Úgy tűnik, e „változtatási hullámba estek bele” a Simicska-cégek is, amelyeknél azonban így is maradt elegendő művelt terület. A K-Monitor összesítései szerint tavaly összesen 24 768 hektárra kaptak területalapú uniós agrártámogatásokat, vagyis együttesen ekkora területet használtak, amelyek között állami és piacon bérelt földek egyaránt lehettek.

Az FM a tavalyi változtatások részeként úgy határozott, hogy a „földet a gazdáknak” programba csoportosítja át azokat a három hektárnál nagyobb állami területeket, amelyekre az NFA eddig legfeljebb egyéves megbízási szerződéseket kötött. Arról is döntés született, hogy az így felszabaduló földekre hosszú távú – húsz évre szóló – új pályázatokat írnak ki lehetőleg 30-40 hektáros méretben kis- és közepes gazdaságoknak, míg a három hektárnál kisebb területeket pályáztatás nélkül eladják, ha azokra érdemi vevők jelentkeznek be.

 

Az NFA korábban 30-35 ezer hektárt hasznosított egyéves megbízási szerződésekkel, így a földet a gazdáknak programba elvileg ekkora területet vonhatott volna be. Egyes esetekben azonban a tárca kivételt tett, és mégis fenntartotta a megbízásos jogviszonyt. Ilyen volt, ha az NFA-s területekre állami szervezetek tartottak igényt, vagy a földek per tárgyát képezték. A megbízásos szerződések megmaradtak az úgynevezett osztatlan tulajdonban lévő táblák egy részében is, mert a hosszú távú hasznosítás helyenként nehézségekbe ütközött a sok tulajdonos miatt.

A földalapkezelőnek egyébként megvolt a jogszerű lehetősége arra, hogy az egyéves megbízási szerződéseket pályáztatás nélkül kösse meg. Szintén törvényi felhatalmazás teszi lehetővé, hogy a három hektár alatti állami földek értékesítéséhez ne kelljen pályázatokat kiírni. Az agrárszektor.hu-nak nyilatkozó jogi szakértők aggályosnak tartották viszont azt a gyakorlatot, ahogy az NFA egyes osztatlan táblákban a megbízásos szerződéseket tavaly újra megkötötte. Gazdálkodói jelzések szerint ugyanis több esetben hiányzott az összes tulajdonos jóváhagyásán alapuló használati megosztás, illetve a földhasználatról szóló, úgynevezett egységes okiratba foglalt szerződés, amelynek meglétét a megfelelő hasznosításhoz törvény írja elő. A tárca ugyanakkor cáfolta a vádakat.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben