Nem sok jó tartogat az időjárás: ez várhat a magyarokra a következő napokban

Nem sok jó tartogat az időjárás: ez várhat a magyarokra a következő napokban

met.hu
Az elmúlt napokban a Kárpát-medence fölött átvonult hidegfrontoknak köszönhetően mérsékelten meleg, de gyakran szeles időben volt részünk, a szárazság viszont ennek ellenére nem enyhül számottevően. A keleti, északkeleti országrészben kialakult záporok csak kisebb foltokban adtak csapadékot, a nyári növények, melyeknek ezekben a hetekben lenne a legnagyobb szükségük kiadós esőkre, öntözés nélkül továbbra is szenvednek az aszálytól. A hét első felében északkeleten, pénteken és szombaton azonban már az ország többi részén is előfordulhatnak elszórt záporok, de nagyobb területre kiterjedő, számottevő csapadékra továbbra sem kell számítani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt héten hétfőn és a keleti országrészben kedden is még kitartott a megelőző hetet jellemző forró időjárás, majd kedden markáns hidegfront érkezett, amely lehűtötte a levegőt, de jelentősebb csapadékot főként a nyugati országrészbe hozott, máshol csak elszórtan fordultak elő kiadósabb záporok. A hét második felének időjárási frontjai is a délnyugati tájakat öntözték jobban, bár péntektől vasárnapig a keleti, északkeleti országrészben is sokfelé alakultak ki záporok, de ezekből csak kevés helyen hullott 5 mm-t meghaladó mennyiség. Így az elmúlt napok csapadékösszege a Dunántúl nyugati felének kivételével az ország nagy részén most is elmarad az ilyenkor szokásos értékektől, az elmúlt egy hónapban míg a Balatontól nyugatra 60-120 mm csapadék hullott, addig a Velencei-tó térségében, a Hegyalján és az Alföldön többfelé 5 mm sem esett. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A Tiszántúl jelentős részén továbbra is súlyos vagy nagyfokú aszály tapasztalható, de az egy héttel ezelőtti állapothoz képest leginkább a Duna-Tisza közén és a Dunántúl keleti tájain romlott az aszályhelyzet. A talajok felszín közeli része az elmúlt napok kiadósabb záporai által érintett területek kivételével a legtöbb helyen csontszáraz. A Dunától keletre és egyre nagyobb területen a Dunántúl északkeleti tájain is a felső egy méteres talajréteg is kritikusan száraz, a növények számára hasznosítható víztartalom kevesebb, mint 40%-át tartalmazza, a vízhiány a telítettséghez képest 130-160 mm. A nagy melegnek és szárazságnak köszönhetően az őszi vetések érése jelentősen felgyorsult június második felében - így pedig a betakarítási munkákat is hamarabb kezdték a megszokottnál. Az őszi árpa és a legtöbb helyen a repce aratása befejeződött, és a búza aratása is a végéhez közelít. A keleti országrészben erősen megviselte az őszi vetésű növények állományait a virágzás és szemfejlődés időszakában bekövetkezett aszály - ez a termés minőségében és mennyiségében is megmutatkozik. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Vegyes képet mutatnak az állományok

A Dunántúlon ebben a két kritikus fenológiai fázisban kaptak esőt az állományok, arrafelé kedvezőbb a kép. A kukorica a címerhányás fázisában jár, a napraforgó pedig virágzik, az állapot nagyon vegyes képet mutat: nyugaton, délnyugaton szépen fejlődnek az állományok, a talajban van elegendő nedvesség. Keleten azonban szenvednek, alig fejlődnek az állományok az aszály miatt. Kisebb körzetekben átmenetileg keleten is enyhült a szárazság a záporokkal, zivatarokkal érintett területeken, de jellemzőek a fejlődésben elmaradt, alacsony táblák furulyázó levelekkel, és a már visszafordíthatatlanul károsodott állományok. A kapás növények mellett a kaszálók hozama is jelentősen csökkent a szárazság következtében  

EZ IS ÉRDEKELHET

Úgy tűnik, hogy a száraz forróság továbbra sem hagy el bennünket, a folytatásban is az elmúlt időszakhoz hasonló idójárásra kell számítanunk. A hőmérséklet napról-napra emelkedhet, olyannyira, hogy csütörtökön már országszerte meghaladják a maximumok a 30 fokot, vagyis visszatér a kánikula. Pénteken egy frontrendszer érkezik, melynek hatásra péntek reggeltől szombat reggelig helyenként előfordulhatnak záporok, zivatarok, de az ország nagy része ekkor is szárazon marad, a hőmérséklet is csak pár fokkal esik vissza. A talajok tovább száradnak a héten, a Dunántúlon is egyre nagyobb területen kell az aszály fokozódására számítani. Az északnyugati szél a héten is nagy területen lesz élénk, néhol erős.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13