Népszerűek az öntözési közösségek a magyar gazdák körében: ennyi jött már létre

Népszerűek az öntözési közösségek a magyar gazdák körében: ennyi jött már létre

agrarszektor.hu
Megfelelő öntözésessel csökkenteni lehet a klímaváltozás káros hatásait. A mezőgazdasági termelés biztonságának és hatékonyságának alapja az öntözésfejlesztés, ami társadalmi, valamint környezeti szempontból is kulcskérdés, derült ki az Agrárminisztérium közleményéből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Agrárminisztérium egyik alapvető célja az öntözéses gazdálkodás minél szélesebb körben történő elterjesztése. Így a magyar gazdálkodók rugalmasan alkalmazkodhatnak az elégtelen csapadékmennyiség okozta kihívásokhoz, és tovább javíthatják a mezőgazdasági termelés hatékonyságát is. Magyarország érdeke, hogy támogassa a felszíni vízből való öntözést, előmozdítsa az öntözéses gazdálkodás termelői oldalán történő beruházásokat és megteremtse az öntözéshez szükséges szakmai, jogi illetve finanszírozási feltételeket. A kormány tíz éven keresztül évente 17 milliárd forintnyi pluszforrást biztosít az öntözéses gazdálkodáshoz kapcsolódó vízkeresleti és vízkínálati oldal fejlesztéseihez.

Jelenleg körülbelül 200 ezer hektárnyi terület rendelkezik öntözésre vonatkozó vízjogi engedéllyel, viszont a magyar gazdák 400-500 ezer hektárt is öntöznének. Ennek érdekében létrejött a Nemzeti Földügyi Központban az öntözésfejlesztési főosztály, az új öntözéses gazdálkodási törvény és a végrehajtási rendelete pedig lehetővé teszi, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban hozzá lehessen férni az öntözés megvalósításához szükséges jogosultságokhoz.

A gazdák közötti együttműködés kifejezetten fontos, az új jogszabály ezért hozta létre az öntözési közösségek kategóriáját. Ezek a csoportok speciális támogatási formákat is igénybe vehetnek, készíthetnek környezeti körzeti tervet, és akár harmadlagos művet is üzemeltethetnek az öntözési körzeten belül. A közösségek száma folyamatosan bővül, tavaly év végéig 25-en kaptak elismerést a működésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?