2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Föld

Nincs megállás - Újult erővel folytatódnak a földlicitek

Nem zárul le az állami földek eladása idén, januárban tovább folytatódik a program. A hosszabbítás oka elsősorban az, hogy a meghirdetett földek közül kevés talált gazdára, az eredeti tervek szerint viszont a teljes programot december 31-én lezárták volna. Azokat a területeket, amelyeket eddig nem sikerült értékesíteni, kisebb részekre bontva bocsátják újbóli árverésre. A hitellehetőségeket is kiterjesztik, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ugyanis együttműködési megállapodást írt alá nyolc kereskedelmi bankkal, így a pénzintézetek az állami termőföldek megvásárlásához kedvező hiteleket nyújtanak a magyar gazdáknak.
 
 

Januárban folytatódik az állami földek eladásának programja – írja a vg.hu. Eredetileg december 31-ig fejezték volna be a teljes programot, de a meghirdetett földek közül eddig nem sok kelt el, a tételek mintegy 60 százalékára találtak jelentkezőt.

A licitben résztvevő gazdák szerint a területek egy része drága, ezért az eddig nem értékesített, de már meghirdetett földeket kisebb részekre bontják, és így bocsátják újbóli árverésre. Egyes források szerint összesen 40 ezer hektárnyi kikiáltási tételt osztanak fel, egyenként 5-10 hektáros darabokra. Az új földterületek kikiáltási ára 4 és 20 millió forint között alakul, ez pedig azt jelenti, hogy az átlagárak alatt juthatnak hozzá e területekhez a gazdák.

Az állami földeladások első árverését októberre tervezték, de végül csak novemberben kezdődött meg a licit. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) sikeresnek értékeli a programot, de a még nem értékesített földek árverésével még egyszer megpróbálkozhat az NFA.

Eddig 95 ezer hektár talált gazdára
December közepéig 95 ezer hektárnyi állami területet adtak el, amelyből 130 milliárd forint bevétele keletkezett az államnak. A programban eddig 254 milliárd forint hitelt igényeltek a gazdálkodók.

Mint ahogy arról az agrárszektor.hu már korábban beszámolt, az NFA együttműködési megállapodást írt alá nyolc kereskedelmi bankkal. Ennek értelmében a termőföldek vételárának megfizetéséhez a pénzintézetek kedvezményes hitelt nyújtanak a magyar gazdáknak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!