Nyerges Zsolték rettegnek a külföldiektől

agrarszektor.hu
Megdöbbenve és értetlenül fogadta a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt nagybefektetők érdekeltségébe tartozó Mezort Zrt., hogy nem magyar állampolgárságú földművesek is vásárolhatnak állami termőföldeket. A Mezort attól tart, hogy az állami földárveréseken külföldi tulajdonba kerülhetnek a csoport agrárcégeinek nyugat-magyarországi bérelt területei is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Mezortnál értetlenül fogadják, hogy külföldiek is vehetnek az árverezésekre bocsátott magyar állami termőföldekről - áll abban a közleményben, amelyet Nyerges Zsolt, a Mezort Zrt. igazgatóságának elnöke, Simicska Lajos nagybefektető üzlettársa adott ki. Mint ismert, a kormány a napokban módosította úgy rendeleti szabályozását, hogy földművesnek minősülő tagállami állampolgárok is részt vehetnek a hétfőn kezdődő állami földárveréseken. A Mezort attól tart, hogy külföldi kézbe kerülhetnek bérelt földjeik.

Nyerges Zsolt szerint a cégcsoporttal kötött szerződésekben a magyar állam kifejezetten megtiltja, hogy az általuk bérelt földekben, illetve az azokat kezelő társaságokban külföldi cégek vagy magánszemélyek bármilyen formában részesedést szerezzenek. Szerződéseik szerint a Mezort haszonbérlő társaságaiban már azt is rendkívüli felmondási körülménynek tekintenék, ha egyetlen részvény is külföldi tulajdonba kerülne.

A cégcsoportba tartozó három vállalkozás - a Sárvári Mezőgazdasági Zrt., a Lajta-Hanság Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. - összesen több mint 18 ezer hektár állami földet bérel, amelyek 80 százalékát írták ki eddig árverésekre. Ez mintegy 14,4 ezer hektárnak felel meg.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, kormánypárti képviselők egy újabb módosítással ösztönöznék a Simicska-Nyerges állami földek értékesítését. A parlament előtt lévő, "lex Simicskaként" is emlegetett törvényjavaslathoz ma olyan módosítást nyújtottak be, amely lehetővé tenné, hogy az új tulajdonosok egyoldalúan emelhessék a bérleti díjakat az árveréseken megvett állami területeken akkor is, ha az azokra vonatkozó haszonbérleti szerződéseket a jelenlegi bérlők korábban kötötték meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?