2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Hírek - Föld

Nyugdíj lehetne a termőföldből

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége főtitkára szerint érdemes lenne bevezetni a termőföld nyugdíj-előtakarékossági célú vásárlását.
 
 

Horváth Gábor szerint meghatározott tulajdon-méretig – személyenként 15-30 hektárig - elővásárlási jogot kellene biztosítani a nyugdíj-előtakarékossági céllal termőföldet vásárlók számára.

Ki kellene terjeszteni a jelenleg 20 százalékos önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítási adókedvezményt. A spekuláció megakadályozására szigorú – 20-30 éves – időkorlátokat kell előírni az eladásra, illetve elő kellene írni az adókedvezmény visszafizetési kötelezettséget.

Azzal a feltételezéssel élve, hogy a magyar termőföld többsége nyugdíj-előtakarékossági célú befektető magánszemélyek tulajdona, akkor közel 400 ezer magyar ember lenne tulajdonos, amely tartós védelmet jelentene a külföldi tulajdonlástól. De 50 százalékos agrárpolitikai célú termőföld-tulajdonlással, és 50 százalékos nyugdíj-előtakarékosságival 200 ezer honfitársunk kapna lehetőséget – állítja Horváth Gábor. Ez pedig lényegesen több annál, mint amit a családi gazdasági kedvezménnyel – a 300 hektáros személyenkénti korlátot figyelembe véve – el lehet érni, hiszen ott csak 10-15 ezer fő a kedvezményezett.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu