2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Föld

Orbán név szerint akarja tudni, kik vehetnek magyar földet

Név szerinti jelentést kért Orbán Viktor miniszterelnök arról, mely földművesnek minősülő, uniós tagállami állampolgárok vásárolhatnak magyar termőföldeket a hétfőn induló állami földárveréseken – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az előzetes összesítések szerint több olyan román, német és osztrák állampolgár szerepel a listán, akiknek magyar nevük van. A kormány a hivatalos érvelés szerint az Európai Bizottság kérésére szüntette meg egy rendeletmódosítással a napokban a külföldiek licitálását tiltó szabályozást, amelyet azonban valószínűleg az Alkotmánybíróság is megsemmisített volna.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Jelentést kért Orbán Viktor arról, ki az a 222 földművesnek minősülő, uniós tagállami állampolgár, aki részt vehet az állami földárveréseken, így magyar termőföldeket vásárolhat – közölte mai sajtótájékoztatóján Lázár János. Bejelentése szerint az előzetes összesítések azt mutatják, hogy a listán magyar nevek is vannak, vagyis olyanok is szerepelnek rajta, akik magyar nevűként külföldi - elsősorban román, osztrák és német – állampolgárnak vallják magukat. Ha az adatvédelmi szabályok lehetővé teszik, a külföldi földművesekről szóló listát és művelt területeik nagyságát is közzéteszik – mondta a miniszter.

 

A kormány azután döntött úgy, hogy a külföldi földműveseket „beengedi” a földárverésekre, hogy egyeztetett az ügyben az Európai Bizottsággal (EB). Erre pedig a miniszter szerint azért volt szükség, mert az MSZP és a Jobbik Brüsszelben „feljelentést tett” az állami földeladások miatt. Az EB – fogalmazott Lázár János – megértette, hogy Magyarország piaci áron és nyílt árveréseken földhöz akarja juttatni a földműveseket, de ragaszkodott ahhoz, hogy a licitekből a nem magyar uniós állampolgárokat ne zárják ki.

Mint ismert, a kormány eredetileg a nemzeti földlapról szóló rendeletével tiltotta meg, hogy külföldi földművesek a liciteken megjelenjenek, majd most e jogszabály újabb módosításával tette lehetővé az árverezéseket a számukra. A tiltást megfogalmazó rendeleti szabályozás alkotmányossági aggályokat is megfogalmazott, mert felülírta a 2014 óta hatályos földforgalmi törvényt, amely tagállami földműveseknek a földvásárolásokat engedélyezi. Ezért jogi szakértők szerint a rendeleti tiltás az Alkotmánybíróság most folyó vizsgálatán is – amelyet ellenzéki képviselők kezdeményeztek – „fennakadt volna”.

A kormány szerint az MFB-hitel is rendben van
Az állami földárverések hétfőn kezdődnek, és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 150 milliárd forintos kedvezményes földvásárlási hitelcsomagját közvetítő Budapest Bank fiókok már 10 milliárd forintnyi hitelígérvényt nyújtottak a potenciális földműves vevőknek. Lázár János szerint ellenzéki pártok az MFB-s kedvezményes hitelcsomagot is „feljelentették” Brüsszelben, de nem csak az MFB, hanem kereskedelmi bankok is nyújthatnak hasonló kondíciókkal hiteleket, mivel az állami bank is a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjából szerzett ehhez forrásokat, amelyekhez a kereskedelmi bankok is hozzájuthatnak.


A kormány támogatja azt a törvénymódosítási indítványt, amely lehetővé tenné, hogy az állami földeket megszerző új földműves tulajdonosok egyoldalúan kezdeményezhessék a bérleti díjak növelését. Ezt a – már „lex Simicskaként" emlegetett – javaslatot Győrffy Balázs fideszes képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke nyújtotta be.

Simicska Lajos nagybefektető neve azért kerül előtérbe, mert az ő érdekeltségéhez tartozó agrárcégek (is) rendkívül olcsón, aranykoronánként 580 forintért bérelnek jelentős állami területeket, miközben a piaci átlagár 2000 forint körül alakul és újabban már a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) is 1600-1800 forintért adja bér az állami földeket. A törvénymódosítás célja az lenne, hogy a megvett állami földeken az új tulajdonosok – akik a jelenlegi haszonbérleti szerződések lejártáig nem vehetik birtokba a területeket – piaci haszonbérleti díjakat kérhessenek a nagyrészt jogi személy mai bérlőktől.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu