Orbánék újra nekimennek Simicskáéknak

agrarszektor.hu
Újabb javaslattal áll elő a kormány annak érdekében, hogy az állami földárveréseken nyertes új földtulajdonosok egyoldalúan felülvizsgálhassák a területekre érvényes haszonbérleti díjakat, sőt a korábban kötött teljes haszonbérleti szerződéseket is. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kabinet azután döntött így, hogy az állami földekért fizetett, sokszor irreálisan alacsony díjak növelésére irányuló, "lex Simicskaként" is emlegetett korábbi fideszes képviselői törvénymódosítási javaslat a parlamentben megbukott.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Minden új földtulajdonos számára lehetővé kívánják tenni, hogy felülvizsgálhassa a megvásárolt területekre érvényes bérleti díjakat - jelentette be mai tájékoztatóján Lázár János. Sőt, az is elképzelhető, hogy az új tulajdonosok a bérleti díjakat is tartalmazó, teljes bérleti szerződéseket is felülvizsgálhatják majd - tette hozzá a miniszter.

Nem lehet megtudni, ki az a 222 külföldi?
Nem lehet nyilvánosságra hozni azoknak a földművesnek minősülő, nem magyar uniós állampolgároknak a nevét, akik indulhatnak az állami földárveréseken is. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke ugyanis adatvédelmi okokból egyértelműen így foglalt állást. Mint ismert, pillanatnyilag 222 földműves uniós állampolgár vehet magyar földeket. Lázár János szerint ugyanakkor legalább 50 százalékuk magyar identitású, magyar nevű ember.


Ennek érdekében a kormány a közeljövőben újabb javaslattal áll elő, mivel a bérleti díjak növelésére irányuló, "lex Simicskaként" is emlegetett eredeti törvénymódosítási indítvány - amelyet Győrffy Balázs fideszes képviselő, agrárkamarai elnök nyújtott be - a parlamentben megbukott. Lázár János szerint a mai tervekben szereplő, újabb jogi elképzelések végleges megoldást jelenthetnek, de részletekről egyelőre nem beszélt.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


Mint ismert, Győrffy Balázs azért nyújtotta be eredeti törvénymódosítási javaslatát, mert az árverezésre bocsátott állami földeken sok esetben olyan cégek gazdálkodnak, amelyek korábban hosszú évtizedekre kötöttek bérleti szerződéseket az állammal, és e megállapodásokban irreálisan alacsony bérleti díjak szerepelnek. Különösen olcsón használják az állami földeket Simicska Lajos nagybefektető agrárcégei, amelyek 580 forintos aranykoronánkénti éves díjat fizetnek, miközben a piaci díjak már 2000 forint körül mozognak.

Buknak az "oligarchák", jönnek a hitelekért a gazdák
Mostanáig mintegy 60 milliárd forint hitelígérvényt kértek a földművesek a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 150 milliárd forintos, kedvezményes földvásárlási hitelprogramjában. E héttől naponta 150-200 földműves fordul hitelért, napi 10 milliárd forintos összegben. A hiteligénylések Lázár János szerint azután gyorsultak fel, hogy az "oligarcháknak" nem sikerült megakadályozniuk a hétfőtől megkezdődött állami földárveréseket.


Győrffy, illetve a kormány azt akarja elérni, hogy az új tulajdonosok az ilyen területeken piaci díjakat kérhessenek akkor is, ha a bérlők érvényes szerződéseiket jóval korábban - akár évtizedekkel ezelőtt - kötötték meg az állammal. Egy olyan módosítást ugyanis a napokban már elfogadott a parlament, hogy a 2013. december 15-e után kötött szerződéseknél egyoldalúan kezdeményezhetnek díjnöveléseket az új tulajdonosok. A most értékesíteni kívánt állami földek szerződéseinek jelentős része ugyanakkor nem ebbe a csoportba, hanem a jóval korábban kötött megállapodások kategóriájába tartozik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?