Régóta tudható volt, hogy Ausztráliában idén el fognak szabadulni a tüzek

Régóta tudható volt, hogy Ausztráliában idén el fognak szabadulni a tüzek

agrarszektor.hu
2008-ban az akkori ausztrál kormány megrendelt egy jelentést arról, hogy milyen fenyegetésekre, problémákra kell számítania az országnak a klímaváltozás miatt. A jelentés el is készült, és világosan ki lett mondva benne, hogy 2020 körül a nyári erdőtüzek szezonja a megszokottnál jelentősen hamarabb fog kezdődni, és a tüzek sokkalta súlyosabbak lesznek, mint a korábbi években. A jelenlegi ausztrál kormány egyelőre nem hajlandó elismerni, hogy a most is zajló katasztrófa a klímaváltozás következtében alakult volna ki.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az immáron 26 emberi és több mint egymilliárd állati életet követelő ausztráliai erdőtüzek hevességének senkit nem kellett volna váratlanul érnie, mi több, az ellenük való felkészülésre is több mint elég idő lett volna, írta meg az Index. Ugyan az ausztrál miniszterelnök-helyettes, Michael McCormack az ABC rádiónak azt nyilatkozta, hogy azóta vannak tüzek Ausztráliában, amióta világ a világ, ez azért nem jelenti azt, hogy az emberiségnek és az emberi tevékenységnek nincs semmi köze a történtekhez.

A 2008-as jelentés ugyanis egészen világosan fogalmazott a bozzóttüzekről: "A tüzeket illető legújabb előrejelzések azt valószínűsítik, hogy a tűzszezonok korábban fognak kezdődni, valamivel később fejeződnek be, és általánosságban intenzívebbek lesznek. Ez a hatás idővel erősödni fog, és közvetlenül 2020-ra lesz érzékelhető."

Kép forrása: Getty Images

Sarah Perkins-Kirkpatrick, az Új-dél-walesi Egyetem kutatója szerint nincs semmi meglepő a történtekben, az események fő kiváltó oka pedig egyértelműen az éghajlatváltozás. Ausztrália a 20. században 1 Celsius-fokot melegedett, de ez csak a probléma egyik része, amely a katasztrofális forróságot, aszályt, és az ezekből következő bozóttüzeket okozza. Ott van az indiai-óceáni dipólus jelensége, amelyet indiai El Nino-jelenségnek is hívnak, amely a páradús légtömegeket Ausztrália fölül Afrika felé fújja. A másik tényező az antarktiszi oszcilláció, amely a forró, száraz levegőt a közép-ausztráliai sivatag felől a nyugati parti sáv felé fújja. Ezek még sosem érvényesültek ilyen hosszan egy időben, mint most.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02