2020. július 13. hétfő Jenő

Hírek - Föld

Rekkenő meleg jön: Magyarország Európa egyik legforróbb helye lesz 5 napon át

A tavaly is nagy aszálykárokat szenvedett Spanyolország, Franciaország és Németország sínylette meg eddig leginkább az idei időjárást. Jobb persze a helyzet, mint 2018-ban, de a víz egyre fogy a talajból, így a tavaszi vetésű kultúrák állapota romlik, terméskilátásaikat folyamatosan lefelé korrigálja az Európai Bizottság. A MARS szerdai különkiadásában újabb figyelmeztetést adott ki a romló terméseredményekről. Augusztus 13-ig Magyarország is Európa forró és száraz zónájában fog tartózkodni.
 
 

Ahogy azt az alábbi ábrák is érzékeltetik: Nyugat-Európa volt a legforróbb hely augusztus 3-ig a MARS megfigyelései alapján. Spanyolországot - szinte egyedüliként az unióban - extrém szárazság is sújtotta. A MARS azonban leginkább az EU nagy gabonatermelőjéért, Franciaországért aggódik.

A közeljövő sem alakul ugyanis sokkal jobban: augusztus 13-ig a Szlovákiától délre eső területeken - a hegységeket kivéve - mindenütt 35 fokos vagy afölötti hőmérsékleti maximumok várhatóak, amit az esők sem hűtenek le. A szárazság ezúttal általános jelenséggé válik Közép- és Dél-Európában, Magyarország sem kivétel.

A Franciaország termőterületeit érő 3-20 mm csapadék nem fog sokat javítani a növények állapotán a MARS szerint.  A tavaszi vetésű kultúrák várható hozamait ezért lefelé fogják korrigálni. A kukoricát későn is vetették el idén az itteni gazdák, ami gyengítette a növény ellenálló képességét az aszály idején (kisebb gyökérzet). A kukorica virágzásakor 40 fokos hőmérsékleti maximumok uralkodtak, ami tovább csökkentette egy tűrhető aratás esélyeit. Csak a burgonya- és cukorrépaföldek egy részét öntözik az országban, és ezen növények számára is túl forrónak bizonyult a hőmérséklet. A napraforgóterületeket is érintette az éghajlati anomália, de ezek egy része Franciaország délnyugati régiójában elegendő esőt kapott a jó terméshez.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Agrárszektor hírlevél
    Ne maradjon le a friss hírekről!
    Iratkozzon fel hírlevelünkre
    és járjon mindenki előtt.
    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu