2022. július 3. vasárnap Kornél, Soma

Hírek - Föld

Rendet kell tenni a földpiacon: megduplázódhatnak a bérleti díjak

Hat Balatonnyi területről nem lehet pontosan tudni, ki gazdálkodik rajta, milyen feltételek mellett – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Farkas Imre, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet birtokpolitikai tanácsának elnöke, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára.
 
 

A Nemzeti Földalap újjáalakulásakor derült ki, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által vezetett nyilvántartások bizonytalanok: az állami nyilvántartás szerint 2,1 millió hektár állami erdő- és mezőgazdasági területtel számolhatunk, de az eltérés akár 20 százalék is lehet. Farkas Imre szerint ez messze meghaladja azt a tűréshatárt, amely a felelősségteljes gazdálkodáshoz szükséges. Az állami földtulajdon jelenlegi nyilvántartási értéke valamivel több, mint 378 milliárd forint, azonban ez nem tükrözi a valós piaci értéket. A földvagyon valós értékéhez közelítő adatokról majd csak az országleltár elkészülte után beszélhetünk – mondta a lap érdeklődésére az államtitkár.

Rengeteg, 400 ezer hektárnyi hasznosítatlan területre lelt a VM. Ezek egy része parlagon fekszik, a maradék helyzete pedig jogilag rendezetlen – vagyis lehet, hogy használja valaki. Farkas Imre szemléltetése szerint ez nagyjából a Balaton területének hatszorosát jelenti.

Elfogadták a birtokstratégiát

A birtokpolitikai tanács elfogadta középtávú birtokpolitikai stratégiáját, bár komoly gondot okozott a hasznosítási terv elkészítésénél a területnagyság ismeretének hiánya – mondta Farkas. A stratégia főbb célkitűzései között szerepel a földvagyon megőrzése és gyarapítása, a földvagyon összetételének javítása, és meghatározó eleme az is, hogy minden hozzánk tartozó vagyoni elemet hasznosítani kívánunk. A földért életjáradék program részeként rengeteg osztatlan, közös tulajdonú földdarab került az NFA vagyoni körébe, ezek pedig nehezen hasznosíthatók.

Az ország felkészült külföldiek földvásárlási tilalmának feloldására

Ha nem sikerült volna három évet nyerni a földmoratórium meghosszabbítására, akkor az állam elővásárlási jogán kívül más eszköz nemigen lett volna, hogy nemzeti tulajdonban tartsuk a termőföldet – véli az államtitkár. A három év arra minden bizonnyal elég lesz, hogy rendezzük a nyilvántartásokat, piaci alapra helyezzük az állami földhasznosítást, és egy új földtörvénnyel megfelelő jogi környezetet teremtsünk a piacnyitásra.

A kormány két részből álló pénzügyi keretet tervezett arra, hogy az állam élni tudjon elővásárlási jogával. Az egyik rész kifejezetten földvásárlásra szolgál, ez 950 millió forintos, másrészt az állami földek hasznosításából származó bevételeket kötelező az állami földtulajdon gyarapítására fordítani – árulta el a Magyar Nemzetnek Farkas Imre.

Teljes körű lesz a földhasznosítás

Az NFA az állami földterületek teljes körű hasznosítását tervezi. Első lépésként augusztus végéig átvizsgálásra kerül az MNV Zrt.-től átvett földek jogi helyzete, elsősorban az a mintegy 400 ezer hektár, amelynek státusa jelenleg rendezetlen. A hasznosítás fő iránya a haszonbérbeadás lesz.

Ángyán József, a szaktárca politikai államtitkára korábban elmondta, hogy az állami földek közel felét 180 tőkés társaság bérli, elképesztően alacsony, hektáronkénti 20–50 forint közötti áron.

Farkas hozzátette: jelenleg aranykoronánként évi 900 forint az átlagos földbérleti díj. A mostani bérleti díj tehát alig éri el a piaci árak felét, azonban várhatóan a haszonbérleti díjak emelkedni fognak, átlagosan aranykoronánként 1500–2500 forintra. Ez körülbelül a földalapú támogatás 65 százalékát teszi ki, így összhangban van a kormány birtokpolitikai törekvéseivel.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben