Rossz hírek érkeztek az idei termésátlagokról: erre senki sem számított

Rossz hírek érkeztek az idei termésátlagokról: erre senki sem számított

MTI
Ha marad a kedvező időjárás, akkor a hét végén, a jövő hét elején folytatódhatnak a betakarítási és vetési munkálatok, amelyeket a múlt heti esőzés megszakított a szántóföldeken, közölte az MTI-vel Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályának elnöke.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Petőházi Tamás elmondta, hogy a múlt héten országszerte 45-85 milliméter eső hullott, emiatt az őszi munkák a szántóföldeken leálltak. Kiemelte, hogy azok a gazdálkodók vannak a legnehezebb helyzetben, akiknél a vetésváltásban őszi kalászos következik a kukorica után, ez megközelítőleg 100-150 ezer hektárt érint.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A kukorica-termőterület nagyjából 40%-áról került le a termés, az eddigi termésátlag hektáronként 8,3 tonnát tesz ki, amely hektáronként 1 tonnával marad el a várttól. Főként ott mutatkozik alacsonyabb termés, ahol a tavaszi szárazság miatt egyenetlen volt a növények kelése. A szója-termőterület 75%-án végeztek a gazdák a betakarítással, a termésátlag hektáronként 2,7-2,8 tonna körül alakul, ez szintén alacsonyabb a vártnál. A növény termesztése csak a kiegészítő támogatások mellett jövedelmező.

Petőházi Tamás a vetési munkákról elmondta, hogy az őszi árpa a vetésterület 60%-án, az őszi búza pedig 25%-án került a földekbe. Ez mindkét növény esetében elmarad az ilyenkor megszokottól, különösen az árpánál nagy a csúszás.

A szakember kitért arra is, hogy a terményárak folyamatos növekedést mutatnak a világpiacon. Az Európai Unióban a tonnánként 200 eurós lélektani határ fölé emelkedett a búza ára, a kukorica is drágult, tonnánként 185-189 euróra, ugyanez igaz a repcére is, amelyet jelenleg tonnánként 390-393 eurós áron jegyezenek. Az elnök szerint mindez három tényezőre vezethető vissza:

  • egyrészt a gabonaexportőröknél az átlagosnál kisebb volt a termés, így csökkent a búza és a kukorica kínálata a világpiacon;
  • másrészt a főbb gabonaimportőr országok - a koronavírus-járvány miatti elővigyázatosságból - előrehozták vásárlásaikat, bővült a kereslet;
  • harmadrészt pedig az Egyesült Államok és Kína között enyhül a kereskedelmi háború, az ázsiai ország rekordmennyiségű kukorica vásárlásába kezdett.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?