Sötétbe borul a Hortobágyi Nemzeti Park egy új rendelet miatt

Sötétbe borul a Hortobágyi Nemzeti Park egy új rendelet miatt

agrarszektor.hu
Hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben az agrárminiszter rendelete, amelyben 91 ezer hektárnyi védőövezetet jelölt ki a Hortobágyi Nemzeti Park területén. Ezen a területen bármiféle kültéri világítótest vagy fényforrás létesítése, telepítése vagy cseréje csak hatósági engedéllyel lesz végezhető.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy István agrárminiszter hétfőn kiadott egy rendeletet, amivel több mint 91 ezer hektárnyi védőövezetet jelölt ki a Hortobágyi Nemzeti Park területén. A rendelet szerint ezekben a védőövezetekben az onnan feltáruló éjszakai csillagos égbolt láthatóságát veszélyeztető és az élővilágra káros hatással lévő fényszennyezés megelőzése, csökkentése érdekében kültéri világítótest vagy fényforrás (beleértve a közvilágítást és a megvilágított vagy világító reklámfelületeket is) létesítése, telepítése vagy cseréje csak a természetvédelmi hatóság engedélyével végezhető, olvasható a 444.hu oldalán.

A fényszennyezés olyan mesterséges zavaró fény, ami nem csak a megvilágítandó felületre, illetve nem a megfelelő időszakban világít, amivel az égbolt mesterséges fénylését okozza, és ez negatív hatással van ez élővilágra, ugyanis sok élőlényt megzavar az éjszakai tájékozódásban, mivel alapvetően a Nap és a Hold változásához szoktak hozzá. Így viszont gyakran eltévedhetnek, magas épületeknek ütköznek, vagy esetleg nem találnak vissza fészkükbe, élőhelyükre. Éjszakai életmódú fajok esetében pedig a mesterséges fények lerövidíthetik a táplálékszerzésre hasznosítható időszakot.

Éppen ezért a rovarok védelmében Németországban már törvénnyel korlátoznák a fényszennyezést. A bemutatott elképzelés szerint a köztereken tiltanák rovarcsapdák elhelyezését, és az év 10 hónapjában napnyugtától napfelkeltéig tiltanák a reflektorok, keresőlámpák használatát.

Az agrárminiszter rendelete a Magyar Közlönyben olvasható, és a kihirdetését követő 8. napon fog hatályba lépni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?