2022. május 17. kedd Paszkál

Hírek - Föld

Szibéria meggyulladt a hőségben

Hőmérsékleti csúcsot dönthet a szibériai időjárás ezen a hétvégén a Kaliforniai Egyetem kutatója szerint. Az űrből is jól látható erdőtüzek komolyan aggasztják a tudósokat. Nem csak a hő, az égéstermékek is károsan befolyásolják a jégtakaró stabilitását.
 
 

Szibériára a sarkköri erdők nagy kiterjedése jellemző, ahogy Kanadára, Skandináviára, Alaszkára is. Az itt megfigyelt tűzesetek minden jel szerint összefüggésben vannak az egyre gyakoribb hőhullámokkal, azaz a klímaváltozással. Két hónapon belül másodszor gyulladt ki a szibériai tajga Északkelet-Oroszországban. Az utolsó tűzvész nyomai még mindig látszanak az űrből nézve is, mivel kétezer kilométer szélességben gomolyog a füst.

Erdőtűz Szibériában

Szibériában már nem számítanak ritkaságnak a késő tavaszi, kora nyári tajgatüzek, amit most a tartós meleg és szárazság is támogat. A hőmérsékleti értékek Északkelet-Oroszország nagy részén a sokévi átlag fölött vannak.  Zack Labe, aki a Kaliforniai Egyetemen tanulmányozza a régió időjárását, úgy véli, a szibériai hőmérséklet a napokban akár 22 Celsius-fokkal is meghaladhatja a normális értékeket:elérheti a 32-35 fokot is!

Ez tényleg elképesztő, ennyire északon talán még sosem figyeltek meg ilyen magas hőmérsékleti értékeket

  - állítja blogjában Nick Humphrey meteorológus, viharkutató. Zack Labe abban bízik, hogy a leggyakrabban használt időjárási modell (GFS) túlbecsülte a Jeges-tengert érő napsugárzás időtartamát. Az azonban tény, hogy a tüzek melege és a gomolygó füst kockázatot jelentenek a tengert borító jégtakaróra. A mostani eset a Laptyev-tengert érinti, amelynek jégsapkájában máris egy növekedő luk keletkezett.

Olvadó Grönland

Nemcsak a hőhatás jelent veszély a fagytakaróra. A füst és a korom fekete részecskéi leüledepnek a fehér jégfelszínre, így annak fényvisszaverő képessége (albedója) megváltozik. Így több napsugárzást lesznek képesek elnyelni, ami tovább fokozza az olvadásukat.  A jelenség számlájára írják a kutatók a valaha észlelt legnagyobb jégolvadást Grönlandon, amit a 2012-ben kirtört szibériai tüzek indítottak el. Hatásukra a grönlandi jégtakaró 97 százaléka olvadt el azon a nyáron.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!