Társadalmi célú kampány indult az erdők fontosságának bemutatására

Társadalmi célú kampány indult az erdők fontosságának bemutatására

agrarszektor.hu
Az erdő nem egyszerűen fák sokasága, hanem egy olyan bonyolult ökológiai rendszer, ami nélkül az emberiség nem tudna létezni. Szolgáltatásai nemcsak közvetve, hanem közvetlenül is jelen vannak mindennapjainkban. Az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával ezért a "Mi fán terem az erdő?" elnevezésű, társadalmi célú kampányában az erdei életközösség, vagyis az erdei ökoszisztéma szolgáltatásainak fontosságára hívja fel a figyelmet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az erdők fenntartásáért és gyarapításáért végzett munka célja az erdők szolgáltató-képességének megőrzése, hiszen nincs semmi a világon, ami annyi mindent ad az embereknek, mint az erdő, globálisan és az egyes emberek szintjén is. Az erdő megőrzi a biológiai sokféleséget, élteti és gyarapítja kultúránkat, széppé varázsolja a tájat és beavat a természet titkaiba, kincseivel ellátja az embereket, működteti a Föld anyagkörforgási rendszereit, s végül, de nem utolsósorban az egyik első számú eszköz a klímaváltozás negatív hatásaival vívott küzdelmünkben. Ezért az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) az Agrárminisztérium támogatásával egy olyan társadalmi célú, közösségi média kampányt indít "Mi fán terem az erdő?" elnevezéssel, amelynek célja, hogy szakembereket megszólaltatva hívják fel a figyelmet az erdő ökoszisztéma szolgáltatásainak mibenlétére és azok fontosságára. Arra, hogy valamennyiünknek oda kell figyelnünk és óvnunk kell erdeinket, mert az erdő sokkal fontosabb szerepet játszik az életünkben, mint gondolnánk.

A kampány hat témája és a hozzájuk kapcsolódó kisfilmek - amelyeket a következő három héten az OEE honlapjára és Facebook-oldalára töltenek fel - egyebek mellett olyan kérdésekre keresik és adják meg a választ, mint például: Miért az erdő a biodiverzitás kulcsa? Milyen szerepet játszik az erdő a Föld vízháztartásában vagy a levegő körforgásában? Miért nincs alternatívája a klímavédelemben az erdők megóvásának és gyarapításának? Mit tehet az ember, ha tudja azt, hogy erdeink jövője szorosan összekapcsolódik a következő generációk jövőjével?

A "Mi fán terem az erdő?" kampány első témája az erdők klímavédelemben betöltött szerepét mutatja be. Ezzel kapcsolatban Dr. Borovics Attila, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy az erdőgazdálkodás az egyetlen olyan ágazat a világon, amely szénelnyelő, hiszen az erdő sokkal több szén-dioxidot köt meg, mint ami az erdőgazdálkodás során keletkezik, ezért rendkívül fontos szerepet játszik a klímavédelemben. Az erdővel kapcsolatban a biodiverzitáson, a csodálatos ökoszisztémán túl azt is tekintetbe kell venni, hogy az egy olyan szénraktár, amire az ember pozitív befolyást gyakorolhat azzal, ha új erdőt telepít. Ehhez kapcsolódik az alábbi YouTube videó is.

A "Mi fán terem az erdő?" kampány rávilágít arra, hogy az erdőket közösen, összefogással őrizhetjük meg, gyarapíthatjuk, és már egyetlen facsemete ültetésével is hozzájárulhatunk az élhető jövőhöz, hiszen az erdő puszta létezésével azért küzd, hogy a Föld az otthonunk maradhasson.

A kampány témája szorosan kapcsolódik az Országfásítási Programhoz, amelynek célja a meglévő erdőterület minőségi megőrzése és a fával borított területek gyarapítása, hiszen az erdőre ma már nem csak úgy kell gondolnunk, mint az éghajlatváltozás miatt veszélyben lévő értékünkre, hanem sokkal inkább úgy, mint egy olyan kincsünkre, ami potenciális megoldást is jelenthet a klímaváltozás kihívásaival szemben.

(Címlapkép forrása: Horváth S. Gábor)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?