2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Föld

Társadalmi katasztrófával fenyeget az elhibázott földosztás

Pár hektáros, elszórt területekkel szúrják ki a kis- és középtermelők szemét, miközben óriási földekre teszi rá a kezét a nagytőke – mondta el Ángyán József fideszes képviselő, volt vidékfejlesztési államtitkár az Ökopolisz Alapítvány nyílt fórumán.
 
 

Elkerülhetetlenné válik a vidék csődje Ángyán József szerint, amennyiben nem vizsgálják felül a földbérleti pályázatokat, illetve nem módosítanak a jelenlegi feltételeken és az elbírálás mikéntjén. Példaértékűnek nevezte a francia gyakorlatot, mely 250 hektárban maximalizálja az egy kézben lévő földek területét. Elmondása szerint Magyarországon 1200 hektárig még kérdés sem merül fel, ezen felül pedig a bérelt területeket nem számítanak bele ebbe a korlátba. „A csillagos ég a határ. Irányváltás nélkül a dél-amerikai utat járja majd be Magyarország, ahol 10 ezer hektáros egybefüggő területeken termelő, nagy tőkés társaságok diktálnak.”

Tart amíg tart
Ángyán József Népszabadságnak adott interjúja alapján nem tervezi abbahagyni a visszás földpályázatok vizsgálatát. Jelenleg három megye adatainak feldolgozásával végzett, Fejér, Borsod és Baranya után most Győr-Moson-Sopron a következő a sorban. Ángyán szerint az eddigi eredmények is elképesztők, a három vizsgált megyében kiosztott földek 80 százalékát 25-nél is kevesebb nagy érdekeltség kapta, a maradék 20 százalékon osztozhattak a helyi gazdálkodók.

A fideszes képviselő még bízik párttársai meggyőzésében, bár érzi, hogy egyre fagyosabbá válik körülötte a levegő. Úgy látja a kizárás veszélye a nagy politikai kockázat miatt nem fenyegeti, de a „kilövési engedélyt” már megadták rá, legalábbis az elmúlt hetek sajtótámadásai erre engednek következtetni.

Az egykori államtitkár leginkább azt sérelmezi, hogy a választások előtt egész másról szólt a jelenlegi kormány programja. Érzése szerint ennél még a szocialisták programja is korrektebb volt, hiszen ők nem is hirdették soha a kisközösségek, kistermelők helyzetének jobbá tételét. „Nem csak a tisztességünk forog kockán, de a közjó szempontjából is katasztrofális eredményei lehetnek a tőkés spekulánsok kiszolgálásának. A helyi közösségek tönkre fognak menni, a munkalehetőségek sorra szűnnek majd meg.” – fogalmazott Ángyán József. A probléma illusztrálása érdekében arra hívta fel a figyelmet, hogy akár egy nagy társaság is többmilliárdos támogatásokat nyer el éves szinten, gyakran külföldi alapanyagokból dolgozik, és offshore cégek segítségével a korrekt adófizetés alól is mentesíti magát amennyire csak lehet.

„Ezekkel a folyamatokkal szembe kell fordulni.” – figyelmeztetett az egyelőre még fideszes képviselő, aki továbbra is képviselőtársai meggyőzésében bízik. Ángyán József szerint eleve rossz a mezőgazdasághoz való hozzáállás, be kell látni, hogy az élelmezés megoldása nemzetbiztonsági kategória. Nem a szabad tőkeáramlásról szól, hanem a túlélésről. „A tőke egyetlen tényezőt tart szem előtt: a tőkét.” – tette hozzá Ángyán, aki szerint a nagy gazdaságok nem forgatják vissza a támogatásokat, nem építik a közösséget, a nagyüzemi termelés bérmunkások foglalkoztatása által töredékére csökkenti a föld eltartó erejét, így alacsonyabb foglalkoztatottságot, egyre növekvő munkanélküliséget, végül a vidéki közösségek széthullását eredményezik.

A volt államtitkár szerint azonban még nem késő, hozzávetőlegesen még 400 ezer hektár vár szétosztásra, azonban mindenképp cselekedni kell. Felhívta továbbá arra is a figyelmet, hogy a kis családi gazdaságok önmagukban még csak jó kezdetet jelentenek, de nem megoldás. A stabilitás, versenyképesség érdekében kulcsfontosságú a köztük lévő együttműködés fokozása, a szövetkezetek létrehozása, akár a franciaországi példát alapul véve.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben