TIGRA® - gombával a gombák ellen

TIGRA® - gombával a gombák ellen (x)

agrarszektor.hu
A Tigra® a Trichoderma asperellum T1 törzsét tartalmazó mikrobiológiai készítmény. A Trichoderma fajok különböző gombaellenes enzimeket és antibiotikus hatású vegyületeket termelnek, így ezen tulajdonságuk teszi lehetővé, hogy a különböző - főként talajlakó - kórokozó szervezetek ellen nagyon jó hatékonysággal alkalmazhatóak.
Tigra formulációja

A Tigra® különleges formulációja a gomba talajban történő gyors felszaporodását teszi lehetővé. A kristálycukorra felvitt Trichoderma telepek így közvetlenül és gyorsan kapják meg azt a kezdeti szénhidrát tápanyag mennyiséget, amely a talajban történő gyors felszaporodásukhoz vezet.

A Tigra® a technológiai szintű alkalmazásával több irányból érvényesülő komplex hatékonyságot érhetünk el:

  •  Nitrogén hatóanyag hatékonyságának növelése - a Tigra® talajba kerülését követően auxin hormontermelést generál, amely szerepet játszik a nagyobb gyökértömeg kialakulásában
  •  Foszformobilizálás - a Trichoderma gomba által termelt további enzimek (foszfatáz, fitáz) fontos szerepet játszanak a talajban kötött foszfor hatóanyagok a növény számára felvető állapotba történő átalakításával
  • Védekező reakció kiváltása - A Trichoderma gomba éltciklusa során olyan másodlagos anyagcsere-termékeket termel, amelyek képesek a növények immun/védekező reakcióit fokozni a biotikus és abiotikus stresszhatásokkal szemben
  • Csökkenti a talajlakó káros szervezetek életterét - a Tigra® rendszeres alkalmazásával és az optimális talajélet és a talaj mikrobiológiai folyamatainak fenntartásával a Trichoderma gomba gyors térnyerése jellemző, amely visszaszorítja a talajban élő káros mikrogombákat (Fusarium, Pythium, Rizochtonia, Sclerotinia).
Sclerotinia napraforgó száron

Azokon a területeken, ahol a vetésforgóban sűrűn szerepel az őszi káposztarepce, napraforgó, szója meghatározó problémát jelent a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) kórokozója. A gomba kitartó képletei (szkleróciumok) hosszú évekig megőrzik fertőző képességüket és direkt (micéliumos fertőzés), vagy indirekt (aszkospórás fertőzés) módon bekövetkező fertőzéssel jelentős kártételt okozhatnak. A Tigra® rendszeres alkalmazásával biológiai úton mérsékelni tudjuk ezeknek a területeknek a fertőzési nyomását.

A Tigra® technológiai alkalmazása: a Tigra®-t 5 kg/ha-os dózisát vizes szuszpenzióban a talaj felszínére permetezzük. Ki lehet permetezni vetés, ültetés előtt és után, ill. később, a tenyészidőszak során. Sekély (5-10 cm mély) bedolgozás, eső, vagy öntözés segíti a Trichoderma spórák bejutását az aktív gyökérrendszerhez. A permetezés időzítése nem elsődleges szempont, mivel nincs sürgős bedolgozási, ill. bemosódási kényszer, néhány hétig a gombaspórák túlélnek a talajon vagy a növények felületén. Kiszerelés: 20 kg-os zsák.

http://www.hechta.hu/ 

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?