Tilalom lépett életbe az országban: ezekben a megyékben mától tilos a tűzgyújtás

Tilalom lépett életbe az országban: ezekben a megyékben mától tilos a tűzgyújtás

agrarszektor.hu
2020. április 3-tól - a fokozott tűzveszély miatt - hét megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. Ugyanakkor kiemelt figyelmet kell fordítani arra is, hogy a kijárási korlátozás idején szabadterületi égetés nem végezhető.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A csapadékmentes időjárás hatására, az északi országrész, valamint az alföldi térség erdőterületein található avar réteg kiszáradása miatt, fokozott tűzveszély alakult ki - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az elkövetkező héten sem várható csapadék, ezért a nappali felmelegedés hatására a gyúlékony könnyű biomassza kiszáradása megindult így az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik. Ezt jelzi a veszélyeztetett megyékben a leégett terület nagyságának elmúlt napokban növekedése is. A friss zöld hajtások megjelenésével az égetés már természetvédelmi szempontból sem kedvező. Ugyanakkor kiemelt figyelmet kell fordítani arra is, hogy a 71/2020. (III.27.) Kormány rendelet alapján a kijárási korlátozás idején szabadterületi égetés sem végezhető.

A fokozott erdőtűz kockázat miatt az alábbi megyékben lép életbe mától a tűzgyújtási tilalom: Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03