2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Föld

Titok, kik ítélkeznek a magyar földekről

Senki sem tudja, mi lesz a fontos bizottságokkal.
 
 

Nincs hivatalos magyarázat arra, miért nem jelenik meg az a kormányrendelet, amely az úgynevezett helyi földbizottságok megalakítását szabályozná. A testületek május elsejétől fontos szerepet töltenének be, mert a földhivatalok számára az összes új földadásvételi szerződést véleményezniük kellene. Vészesen fogy azonban az az idő, amely alatt a bizottságokat meg kellene alakítani.

Semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra VM arról, miért késik az úgynevezett helyi földbizottságokról szóló végrehajtási kormányrendelet. A tárca az agrarszektor.hu kérdésére csupán azt közölte, hogy a jogszabály „kiadás alatt áll”, de azt már nem részletezte, mikor és milyen tartalommal jelenhet meg.

A rendeletre azért lenne szükség, hogy le lehessen bonyolítani a bizottságok megalakítási procedúráit. A testületekre a tavaly elfogadott földforgalmi törvény szerint azért lenne szükség, mert ez év május elsejétől a földhivatalok számára véleményezniük kellene az összes újonnan kötött földadásvételi szerződést.

Az eredeti elképzelések szerint az egy-egy településhez tartozó földhasználók március 14-ig kérhették volna a jegyzőktől, hogy vegyék fel őket az úgynevezett gazdálkodói közösségi névjegyzékbe, amelynek összeállítására a földbizottságok megalakításához lenne szükség. Regisztrálni azonban nem lehetett, mert a rendelet nem jelent meg.

A csúszás miatt vészesen fogy az az idő, amely a bizottságok megalakítására szolgálhat. A késlekedés egyrészt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) malmára hajthatja a vizet, mivel a földadásvételi szerződések véleményezését a köztestület illetékes szervezeteinek kellene ellátniuk, ha a bizottságok nem jönnek létre vagy nem működnek. Számos gazda azonban kifejezetten részt venne a helyi földbizottságokban, ezért a megalakításukhoz szükséges szabályozás közzétételét sürgeti. Számos vélemény szerint a testületek összetételével kapcsolatos politikai háttérlobbi is közrejátszhat abban, hogy a kormányrendelet a mai napig nem jelent meg.

A témáról szóló korábbi cikkünk itt érhető el.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben