Új kukoricáink otthon érzik magukat Magyarországon.

Új kukoricáink otthon érzik magukat Magyarországon. (x)

agrarszektor.hu
A SAATEN-UNION által javasolt termesztéstechnológiával a vetőmagból Ön is ki tudja hozni a maximumot.

A 2020-as év tavaszi és nyári időjárása ismét kiszámíthatatlan és váratlan helyzetek elé állította a hazai gazdálkodókat. Az ilyen évjáratok tapasztalatai arra sarkallnak minket, hogy a termelést nehezítő legtöbb körülménynek ellenálló, kiegyenlített termőképességű, magas jövedelmezőséget biztosító új kukoricahibridekkel tudjunk versenyképes megoldásokat nyújtani partnereink számára. Cégcsoportunk rendkívül kiterjedt kísérleti hálózatának köszönhetően, mely 14 országot és 50 kísérleti helyet foglal magába, stabil termőképességű, stressztűrő, dinamikus vízleadású és jó állóképességű hibridek alkotják kínálatunkat.

Folyamatosan zajlanak fejlesztési kísérleteink is, melyek segítségével egyre több és pontosabb információval tudunk szolgálni a kifejezetten intenzív vagy akár az extenzív termesztési technológiában gondolkodó gazdálkodók számára. Ennek érdekében 2020-ban is három helyszínen, Békéscsabán, Cegléden és Dalmandon állítottunk be kukoricában tőszámreakció-kísérleteket. Továbbá második éve végzünk nitrogénreakció-vizsgálatokat Püskiben, az idei évben pedig Debrecenben is.


Az idén bevezetésre kerülő két új, hazai elismerésű hibridünk is szerepelt ezekben a kísérletekben.

A BARINGTON (FAO 350), mely kiválóan alkalmazkodik minden hazai termelési adottsághoz, száraz és jó vízellátottságú területeken is kiemelkedő eredményt mutatott a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben. A tőszámreakció-vizsgálataink alapján szembetűnő, hogy idén 75 000 tő/ha-os sűrűség mellett nyújtotta a legnagyobb teljesítményt. Érdekes módon a Püskiben, homokos öntéstalajon beállított nitrogénreakció-kísérlet eredményei alapján minimális tápanyag-ellátottság mellett érte el a legmagasabb hozamot.

A másik új hibridünk a CALI (FAO 370), amely minden termesztési körülmény között jól kalkulálható haszonnal termeszthető. A hazai fajtaregisztrációs kísérletekben elért eredményei is alátámasztják kiemelkedő termőképességét és termésstabilitását, hiszen a száraz és a jó csapadékellátottságú területeken is kiválóan teljesített. A CALI esetében az idei északnyugat-magyarországi körülmények között a 120 kg kijuttatott nitrogén hozta a legmagasabb eredményt. Tőszámreakciója nagyszerű volt ebben az évjáratban, aminek alapján megállapítottuk, hogy a CALI számára is a 75 000 tő/ha-os vetéssűrűség az ideális.

Kínálatunk középérésű csoportjának legújabb tagja a KABARETTO (FAO 450), melyet szintén bátran ajánlunk minden termesztési körülmény közé. Ezt az osztrák fajtaregisztrációs kísérletekben elért eredményei is alátámasztják, melyek szerint mind a száraz, mind a csapadékosabb területeken kiemelkedő eredményt ért el, a sztenderd fajtákat maga mögé utasítva. Zöld száron érő típus, a csuhélevelek korai fellazulásából adódóan is jó vízleadási dinamikával rendelkezik. Ugyanebben az éréscsoportban a már jól ismert ELDACAR (FAO 420) nevű kukoricahibridünk átlagon felüli gyökérrendszert fejleszt, emiatt megdőlésre sem hajlamos. Bátran ajánljuk azon partnereinknek, akik gyengébb adottságú termőterülettel rendelkeznek, vagy átlagos körülmények között gazdálkodnak, viszont megbízhatóan magas termésszinteket szeretnének elérni. Kísérleteink alapján ehhez a termésszinthez a 65-68 000 tő/ha-os vetéssűrűséget szükséges megcélozni. Szemeskínálatunk legkésőbbi tagja az SU QUESTUM (FAO 490), mely kezdetben átlagosan fejlődő, magas, filigrán megjelenésű kukoricahibrid, középmagasan illesztett csövekkel. A zöld száron érő növény vízleadása dinamikus. Betegségekkel szemben ellenálló, dőlésre nem hajlamos.

Az elmúlt évben vezettük be BADIANE (FAO 360) nevű hibridünket, mely csapadékosabb évjáratokban, jó vízgazdálkodású területeken akár a már jól ismert REPLIK teljesítményét is felülmúlhatja. Ehhez a dinamikus vízleadás is hozzájárul. Kiemelkedő vízleadásáról mi sem tanúskodik jobban, mint hogy az idei üzemi kísérletekben 8 hely átlagában a saját hibridjeink közül a legalacsonyabb, 15,81%-os szemnedvességgel került betakarításra. Remekül reagál az intenzív gazdálkodási körülményekre is, hiszen 80 000 tő/ha-os sűrítés és az idehaza megengedett maximális nitrogéndózis mellett minden várakozást képes felülmúlni.

REPLIK (FAO 380) nevű csúcshibridünk már évek óta bizonyítja kiemelkedő termőhelyi stabilitását és magas szintű jövedelmezőségét. Az ország nyugati és keleti végében idén is igen eltérőek voltak az időjárási feltételek, és természetesen sok egyéb mellett a talajadottságok is különböznek. Emiatt a hibrid tápanyag-reakciója más képet mutatott Debrecenben és Püskiben. A különbségek ellenére nem feltétlenül szükséges a maximálisan engedélyezett nitrogénmennyiség kijuttatása ahhoz, hogy magas hozamokat érjünk el vele, szem előtt tartva a jövedelmezőséget is.

Az általunk ajánlott akár 80-85 000 tő/ha-os tőszám természetesen a többi hibridünkhöz hasonlóan kiváló vetési körülmények esetén értendő, ha a vetést az ideális időpontban tudjuk elvégezni, optimális csapadékellátottság mellett. Minden egyéb esetben azt ajánljuk, hogy kérjék ki területi képviselő kollégáink véleményét, akik készséggel állnak partnereink rendelkezésére. Fontos megemlíteni, hogy a 2021-es évtől a Magyarországon egyre nagyobb problémát jelentő fenyércirokkal küszködő gazdaságok számára is fogunk tudni megoldást nyújtani, hiszen megérkezik első cikloxidim-ellenálló kukoricahibridünk. 

Intenzív gazdálkodást folytató, esetleg hibridkalászosokat is vető partnereink számára kiváló alternatívát jelent a PIAFF (FAO 320) és a JUDOKA (FAO 340), melyeket bátran ajánljuk mindenkinek, aki az őszi vetések előtt korai betakarítást tervez, viszont nem hajlandó lemondani a magas termésszintekről. A JUDOKA megtévesztően vékony, de kifejezetten erős szára betakarítás után jó minőségű talajmunkát tesz lehetővé. Amennyiben mégis megkésett betakarításra kerülne sor, ezt is lehetővé teszi a hibridek kiemelkedő fuzárium-ellenállósága.

A SAATEN-UNION Hungária Kft. megújuló kukoricaportfóliója minden termelői igényre tartogat megoldást, ami rendkívül kiterjedt kísérleti rendszerünknek, a folyamatosan zajló fejlesztési munkáknak, valamint területi képviselő kollégáink magas szintű ismereteinek köszönhető.

Marsai Viktor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?