2022. május 20. péntek Bernát, Felícia

Hírek - Föld

Új rendelet termőföld hasznosításról: titkosak a pályázatok

Az legelőnyösebb feltételeket kínáló pályázónak lehet termőföldet hasznosításra átadni a Nemzeti Földalapból – többek között ezt tartalmazza a december 2-án hatályba lépő kormányrendelet.
 
 

A rendelet felsorolja, hogy kinek adható föld haszonbérbe. Ezek: fiatal mezőgazdasági termelő, családi gazdálkodó, őstermelő, egyéni mezőgazdasági vállalkozó, illetve olyan társaság, amelynek az előző évben az árbevételének több mint fele mezőgazdasági tevékenységből származott.


A Nemzeti Földalapba tartozó földek hasznosítási stratégiáját a kormány határozza meg, ez alapján készít éves terveket a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), amely gondoskodik a - főszabályként - pályázattal történő hasznosításról is.


A 10 hektárnál kisebb földek nyilvános árverésen, közjegyző jelenlétében is értékesíthetők.


Amit a pályázatokról tudni kell

A nyilvános pályázatok egy- vagy kétfordulósak lehetnek. A pályázóknak regisztrációs díjat kell fizetniük, ez nem lehet kevesebb 2 ezer forintnál. A pályázati biztosíték pedig a föld értékének 10 százaléka kell, hogy legyen.


Az értékelést az NFA bíráló bizottsága végzi, de a pályázatok tartalmait nekik is titokban kell tartaniuk. A rendelet szerint az összességében legkedvezőbb ajánlatot kell nyertesnek nyilvánítani. A bírálati szempontokat a pályázati kiírásban kell közölni.


Vagyonkezelési szerződést földre csak költségvetési szervvel, illetve többségi állami tulajdonú gazdálkodó szervvel köthet az NFA.


A NFA földet versenyeztetés nélkül is elcserélhet, de a két föld értéke között 20 százaléknál nem lehet nagyobb a különbség. A kisebb értékű tulajdonosnak meg kell térítenie a különbséget.

A kormány egy másik rendeletében azt szabályozza, hogy az NFA - a szociális földprogram keretében - miként adhat földet ingyen tulajdonba, illetve vagyonkezelésbe, önkormányzatoknak.

Mindkét rendelet december 2-án lép hatályba.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!