2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Föld

Újabb három év halasztás: időt kap a hazai földpiac

A magyarországi földmoratórium meghosszabbítása időt hagy a hazai földpiac egészségesebb szerkezetűvé alakítására és a földtörvény piaci kihívásokhoz való igazítására – írja a Napi Gazdaság.
 
 

A termőföld-vásárlási moratórium meghosszabbításával a külföldi állampolgárok - kivéve a hazánkban lakóhellyel rendelkező termelők -, valamint a jogi személyek nálunk legálisan 2014. április 30-ig nem vásárolhatnak termőföldet. A korlátozás fenntartását a szakértők elsősorban a kisbirtokra épülő magyar termőföldszerkezettel, valamint azzal indokolták, hogy jelenleg a hazai gazdák támogatási szintje nem éri el a régi uniós tagállamokét, így piacnyitás esetén nem lenne azonos a versenyhelyzet.

Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) főigazgató-helyettese szerint az újabb három évre szóló halasztás során egyrészt a földtörvényt kell alkalmassá tenni a piaci kihívások hosszabb távú kezelésére, másrészt jó "üzemszabályozást" és földméretezést kell kialakítani a településfejlesztés támogatásával és a vidéki munkaerő helyben tartásával.

Az árakkal kapcsolatban a szakember kifejtette: az elmúlt három évben a földet vagyontárgy jellege mozgatta: ugyanis válság idején is jó befektetés, a jó minőségű földek ára évente az inflációt meghaladó mértékben emelkedett.

Nagy Ferenc, a Tiszacash Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint az elkövetkező három évben a tervezett kormányzati lépések - könnyített hitellehetőségek a szakmai befektetőknek, az állam elővásárlási jogosultsága stb. - pozitívan hathatnak a piacra. A pénzügyi befektetők mellett ugyanis a hitellel várhatóan a szakmai befektetők és az állam is vásárlóként jelenik majd meg, ami tovább növelheti az árakat.

Sándor István ingatlanszakértő, a Kiskun Ingatlan Szakmai Kör koordinátora szerint az elaprózott birtokszerkezetek mellett az is probléma, hogy a hazai gazdálkodók közül nem sokan rendelkeznek a nagyobb birtoktestek megvásárlásához kellő önerővel, ami mellett biztosítani kell a termeléshez szükséges, évi több millió forintra rúgó pénzforrást is. A szakértő véleménye szerint azonban 50 hektárnál kisebb földet nem érdemes vásárolni: ez ugyanis az a minimális birtokméret, amellyel már megéri szántóföldi termesztésbe fogni, s ezt később sem lesz nehéz értékesíteni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!