2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Föld

Vizsgálják a kajászói földfoglalást - VIDEÓ

Saját kezükbe vették a törvényt a kajászói gazdák, miután állításuk szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium, pontosabban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nem reagált megkeresésükre, amiben a helyi földbérleti szerződésekben tapasztalt szabálytalanságokra hívták fel a figyelmet.
 
 
Kiss Árpád
A kápolnásnyéki vállalkozó az MTI megkeresésére elmondta: élő szerződéssel rendelkezik, ezért a helyi jegyzőnél birtokvédelmet kért az érintett földterületre. Az ügyvédjével egyeztetve további jogi lépéseket is kíván tenni. Úgy vélte, a vasárnapi cselekmények az önbíráskodás fogalmát is kimeríthetik, hangsúlyozta, pályázatát már kétszer felülvizsgálták minisztériumi szinten. A földbérlő kiemelte, sok valótlanságot terjesztenek róla. Közölte: szakképesítéssel és "aranykalászos vizsgával" rendelkezik., tizenkét éve őstermelő.

Vasárnap a Fejér megyei Kajászón a helyi gazdaközösség, az Összefogás a Magyar Földért Egyesület és a Fejér Szövetség közös, Őszi szántásra keresztelt akció keretében 70 hektárt foglaltak vissza és vettek művelésbe a korábban állami földbérleti pályázaton kiosztott földekből. Mint ismeretes, korábban a földbérleti pályázatok eredményeinek kihirdetésekor irányult Kajászóra a figyelem, mikor kiderült: a helyi mintegy 400 hektárnyi állami föld Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségei és Kiss Árpád kápolnásnyéki vállalkozó között kerülnek kiosztásra, a helyiek egy hektárt sem kapnak.

A vasárnapi akcióban a Kiss Árpád által elnyert 284 hektárból kerítettek le 70-et, mivel a gazdák szerint a földek értéke (8194 aranykorona) bőségesen meghaladja a pályázati kiírásban meghatározott egy gazdának odaítélhető 6000 aranykoronát, így a helyi gazdák indoklásuk szerint saját kezűleg állították vissza a törvényes állapotot. Állításuk szerint korábban többször is keresték a kapcsolatot a hivatalossággal, de senki nem állt velük szóba. A helyi gazdatanács október 17-i döntése alapján, a jelenleg hatályos földtörvény értelmében cselekedve választották le és szántották be a 70 hektárt, azaz a 6000 aranykoronán felüli földrészt – mondta el Boór Ferenc, a Fejér Szövetség szóvivője. Szerinte az eddig kiosztott, összességében mintegy 60 ezer hektárra meghirdetett pályázatokat a jogosan nyert gazdák kártalanítása mellett vissza kell vonni, mert ellentétes a kormányprogrammal és az alaptörvénnyel is. Hozzátette: a helyi gazdabizottságoknak új feltételekkel, valóban a helyi gazdákat előnyben részesítő módon kell meghirdetniük a pályázatokat.

Az LMP és a Jobbik szimpátiáját és támogatását bíró akcióra gyorsan reagált a kormány, hétfői közleményében a jogállamiság normáival ellentétesnek és megtévesztő szándékúnak titulálta azt. Ezzel párhuzamosan a BM szerint a rendőrség már elkezdte a tényállási elemek összegyűjtését és értékelését a Nemzeti Földalapkezelő feljelentése nyomán.

 

A Fejér Szövetség felvétele a földfoglalásról:


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben