2021. március 1. hétfő Albin

Hírek - Föld

Zöld fertőtlenítő és könnygáz: összecsaptak a földtörvény miatt tüntetők a rendőrökkel

Összecsaptak az ukrajnai termőföldpiac megnyitása ellen tüntetők és a rendőrök kedden Kijevben a parlament épülete előtt, a rendőrök könnygázt vetettek be, számoltak be helyszíni hírforrások.
 
 

A parlament november 13-án első olvasatban már megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely alapján 2020. október 1-jétől feloldják Ukrajnában a termőföld adás-vételének 2001 óta érvényben lévő moratóriumát. Kedden a parlament agrárbizottsága tárgyalja az előterjesztéshez benyújtott módosító indítványokat, és készíti elő a törvényjavaslatot a második, azaz végleges plenáris tárgyalásra. A törvényhozás épülete előtt a Nemzeti Hadtest (Nackorpusz) nevű nacionalista szervezet, valamint a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) ellenzéki parlamenti párt és a parlamenten kívüli nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt képviselői gyűltek össze a földpiac megnyitása elleni tiltakozásra.

Kép forrása: Getty Images

A megmozdulás alatt több incidens is történt. Közvetlenül a parlamentnél a Nackorpusz tagjai sátrat akartak felállítani, és amikor a rendfenntartók megkérdezték tőlük, van-e erre engedélyük, zöld fertőtlenítőt locsoltak rájuk, mire utóbbiak könnygázspray-vel fújták le a tüntetőket - számolt be a Hromadszke ukrán televízió hírportálja a részletekről. A helyszíni beszámoló szerint az összetűzés közben egy újságírónőt és egy operatőrt is lefújtak könnygázzal. Előbbinek kiverték a kezéből a mobiltelefonját is, miközben az incidenst filmezte. Ugyanakkor a 112 Ukrajina hírtelevízió arról számolt be, hogy a tüntetők is fújtak paprikaspay-t a rendőrökre.

Az UNIAN szerint egy másik összetűzés is történt egy közeli metróállomásnál. A demonstrálók egy traktort akartak a parlament elé vinni, de a hatóságok feltartóztatták a járművet. Az összetűzések sebesültjeinek száma egyelőre nem ismert, és a rendőrség őrizetbe vételekről sem adott tájékoztatást.

A termőföld piacának megnyitása ellen tiltakozók egyrészt nem tartják kellően biztosítottnak a kis- és középgazdák érdekvédelmét a parlament előtt lévő törvényjavaslatban, de főként amiatt aggódnak, hogy külföldiek vásárolják fel az ukrán termőföldet. A kormánypárt részéről a napokban elhangzott az az ígéret, hogy a végleges változatba bekerül majd egy olyan pont, amely alapján külföldiek addig nem szerezhetnek földtulajdont Ukrajnában, amíg ezt népszavazáson a választók jóvá nem hagyják.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu