2020. szeptember 21. hétfő Máté, Mirella

Hírek - Föld

Zöldhulladékból virágföld - Veszik, mint a cukrot

A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékának felhasználásával állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható. 2009 óta 300 ezer zsákkal fogyott, ami rekordnak számít.
 
 

Salátalevelek, almahéj, növényi maradékok - ebből áll össze az a bioföld, amit Bécsben gyűjtenek össze, hogy komposztálással újra felhasználják. A biokukát az ingatlantulajdonosok ingyen igényelhetik, ezeket hetente egyszer ürítik, tartalmuk a lobaui komposztálóüzembe kerül - írta Bécs város honlapjára hivatkozva az alternativenergia.hu.

Forrás: Bécs város honlapja, wien.at

Bécsben ugyancsak összegyűjtik a zöldhulladékot az utcákról és a parkokból. Az ebből készült földet aztán bárki megvásárolhatja, a 18 literes zsák 3 euróba, a 40 literes 5 euróba kerül. (Ez körülbelül ugyanannyi, mint a nem bio minősítésű virágföld bármelyik budapesti barkácsáruházban.)

A földet Lobauban, Európa legnagyobb nyílt rendszerű komposztálóüzemében állítják elő, évente mintegy 45 ezer tonnát. Egy része a bécsi parkokba, zöldterületekre kerül, és - amennyiben megfelelő minőségű - a város területén zajló, biológiai növénytermesztésben hasznosítják. A Guter Grundot (magyarul: "Jó föld", illetve "jó alap" is) általában a bécsiek veszik meg, hogy az erkélyen lévő virágokat legyen hová ültetni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu