Dühös gazdák letámadták a földügyi államtitkárt

agrarszektor.hu
Osztogattak vagy sem? Rágalmazásért feljelenthetik Bitayt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Rágalmazásért feljelenti Gőgös Zoltán szocialista képviselő Bitay Márton állami földprogramért felelős VM-államtitkárt, ha a nyilvánosság előtt nem mutat fel olyan dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy az agrártárca korábbi vezetése a Gyurcsány-kormány idején pályázatás nélkül adott haszonbérbe több tízezer hektár állami termőföldet. A mostani állami földbérleti pályázatokon vesztes gazdák egy csoportja ma letámadta Bitay Mártont a parlamenti mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának ülésén, amelyet hivatalosan nem sikerült megtartani a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt.

Öt-hat elkeseredett gazda jutott be ma a budapesti Képviselői Irodaház Széchenyi rakparti épületébe, ahová a parlamenti mezőgazdasági bizottság szocialista vezetésű ellenőrző albizottsága hívott össze ülést a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság állami földhaszonbérleti pályázatainak eredményhirdetéseivel kapcsolatban. Az eddigi pályázatokon vesztes termelők valósággal letámadták Bitay Mártont, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkárát, vitatva a bírálati eredmények méltányosságát és jogszerűségét. A gazdálkodók elsősorban a Hortobágyi Nemzeti Park pályáztatási gyakorlatát bírálták, mivel most "kihúzták" alóluk azokat a területeket, amelyeket régóta ők műveltek. Így meglévő őshonos állatállományuk legeltetése ellehetetlenül, miközben a földeket "gyakorlatozó fiatal gazdák és állatorvosok" kapják meg.

Így komolytalanná és "konzultatívvá" vált az albizottsági ülés
A mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának összehívását szocialista képviselők kezdeményezték a számos gyanúsnak tartott állami földpályázati ügy miatt. A kormánypárti képviselők azonban nem jelentek meg, így a testület nem tudta elfogadni napirendjét, ezért hivatalos ülést sem tarthatott, hanem konzultációs fórummá alakult át. Ezen csak Bitay Márton vett részt, mivel az eredeti napirendben szintén meghívottként szerepeltetett Nagy István megbízott NFA-elnök, illetve Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója és Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója nem jelent meg.

 

Bitay Márton a hortobágyi ügyek kapcsán Orbán Viktor közelmúltbeli döntésére hivatkozott, amellyel a miniszterelnök megbízta a Kormányzati Ellenőrzési Irodát (KEHI), hogy a "nemzeti parkot érintő földhaszonbérleti szerződéseket, valamint az azokkal kapcsolatos körülményeket vizsgálja meg arra vonatkozóan, hogy történtek-e szabálytalanságok, jogsértések". Az államtitkár szerint a kormányfő a vizsgálatot azért rendelte el, mert felmerült annak gyanúja, hogy "valami nem stimmel". A KEHI-ellenőrzés idejére a hortobágyi földbírálatok és szerződéskötések leállnak, és - tette hozzá Bitay Márton - az eddigi eredményeket is megsemmisítik azokban az esetekben, amelyeknél a KEHI szabálytalanságokat tár fel.

Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az NFA és a nemzeti parkok saját hatáskörben mostanáig is kivizsgáltak minden vitás pályáztatási esetet, később pedig a gyakorlatban is ellenőrzik majd, hogy a nyertesek teljesítik-e gazdálkodási kötelezettségeiket (például állatállományukat az elvárt és vállalt méretűre bővítik-e). Ma még azonban a legtöbb esetben nem lehet helyszíni vizsgálatokat tartani, mert az elnyert állami termőföldek birtokba adása mindössze 20 százalékban történt meg, így az új haszonbérlők 80 százaléka csak később kapja meg megszerzett területeit.


MTI-fotó: Kovács Tamás

 

A helyszíni ellenőrzéseket a birtokba vételtől számított első év végéig végzik el, és Bitay Márton szerint "nem lesz irgalom senki számára", ha a vizsgálatok mulasztásokat tárnak fel. Első körben az új bérlőket felszólítják a hiányosságok pótlására, és ha ezek után sem intézkednek, visszaveszik tőlük az állami földeket, mint ahogy erre már eddig is volt példa. Az pedig büntetőjogi következményeket is maga után von, ha valaki szerződésben vállalt kötelezettségeinek nem tesz eleget, azaz például nem valós bejelentett lakcímet ad meg, vagy eladja azt a céget, amellyel helyi gazdálkodóként sikerrel pályázott egy-egy állami földrészlet haszonbérletére - reagált az újabb visszaélési próbálkozásokra a földügyi államtitkár.

Bitay Márton szerint nem csoda, hogy sokan csalódnak az állami földbérleti pályázatok miatt, hiszen hatalmas a túljelentkezés a meghirdetett területekre. Zala megyében előfordult, hogy 37-en kívántak megszerezni egy 5,7 hektáros földrészletet, de általánosságban is 4-5-szörös a túligénylés minden egyes állami területre. Így miközben egyvalaki nyer, a döntést legalább 3-4-en rossznak tartják, és az elégedetlenek száma akkor is nagy lenne, ha a pályáztatási rendszert a teljes Országgyűlés dolgozta volna ki - fogalmazott az államtitkár.

Az úgynevezett "Földet a gazdáknak" programban az NFA, illetve a nemzeti parkok az 1,8 millió hektáros állami földalapból összesen 270 ezer hektárra tettek közzé földhaszonbérleti pályázatokat, amelyből mintegy 221 ezernél lehet(ett) eredményt hirdetni, mivel 50 ezer hektárra a pályázatokat valamilyen okból nem tudták lebonyolítani. A 221 ezer hektárt összesen 6 ezren nyerték el, akik 82 százaléka természetes személyként, 18 százaléka társas vállalkozásként gazdálkodik. Bitay Márton ennek kapcsán újra utalt nagy vihart kivaró közelmúltbeli kijelentésére, amely szerint a nagyvállalati kört preferáló szocialista kormányok idején csak "be kellett sétálniuk" a minisztériumba azoknak, aki állami földeket akartak kapni. Így például 2009 végén--2010 elején 45 ezer hektár állami termőföld haszonbérleti jogát hosszabbították meg pályáztatás nélkül harminc olyan gazdasági társaságnak, amelyek egyike önmagában 14 ezer hektárt birtokolhatott - állította most az államtitkár.


MTI-fotó: Rosta Tibor

 

Rágalmazásért pert indít Gőgös Zoltán korábbi földművelésügyi államtitkár, jelenlegi MSZP-s képviselő Bitay Márton ellen, ha a földügyi államtitkár nem teszi közzé azokat a dokumentumokat, amelyek azt támasztják alá, hogy a 2009-2010-es állami földbérleti hosszabbítás pályáztatás nélkül zajlott le - jelentette be a szocialista képviselő az ellenőrző albizottsági mai ülésén. Gőgös Zoltán szerint ugyanakkor Bitay Márton ilyen dokumentumokat nem tud nyilvánosságra hozni, mert a haszonbéreli idő 2009-2010-es meghosszabbítását pályáztatás előzte meg. A pályázati felhívás és a bírálati jegyzőkönyvek tartalma egyaránt fellelhető - hangoztatta az MSZP-s képviselő.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?