Egy trükk, amivel megint törvénytelenül vették a földeket

MTI
Százhatvan rendbeli közokirat-hamisítás miatt vádat emelt a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség egy 41 éves Tolna megyei férfi ellen, aki életjáradék-szerződésekkel jutott földtulajdonhoz. Az ügyészség szerint a férfi azért követett el visszaélést, mert valójában adásvételeket bonyolított le. Mivel azonban ezeket életjáradéki szerződésekkel álcázta, kijátszotta az elővásárlásra vonatkozó törvényi szabályozást.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A vádlott - több mezőgazdasági társaság tulajdonosa - 2012. május 23. és 2014. június 10. között életjáradéki szerződéseket kötött Tolna és Baranya megyei földtulajdonosokkal, akik ennek fejében a földek tulajdonjogát átruházták rá - közölte a Tolna Megyei Főügyészség. A szerződések azonban csak formailag voltak életjáradéki szerződések, mivel aláírásuk után nemcsak a járadék esedékes összegét, hanem a földek teljes forgalmi értékét egy összegben megfizette a jogosultaknak. Így az életjáradék legfontosabb ismérve, a jogosult haláláig történő, időszakonkénti rendszeres juttatás nem teljesült, hanem tényleges adásvétel történt.

Hoppon maradtak az elővásárlára jogosultak

A vádirat szerint a termőföldről szóló törvény felsorolja, hogy kiket és milyen sorrendben illet meg az elővásárlási jog. Eszerint az elfogadott vételi ajánlatot nyolc napon belül a helyi polgármesteri hivatalokban kifüggesztett hirdetményben közölni kell az elővásárlásra jogosultakkal, akik hatvan napig nyilatkozhatnak arról, élnek-e az elővásárlási joggal.

Ebben az esetben a formailag életjáradéki szerződések megkötésével a vételi ajánlat kifüggesztése elmaradt, több elővásárlási jogosult nem tudott élni e jogával, emiatt a szerződések megtámadhatók. A vádlott által kötött életjáradéki szerződések alapján a tulajdonjog változását valótlan jogcímen bejegyezték az ingatlan-nyilvántartásba. A férfi, akivel szemben az ügyészség pénzbüntetés kiszabását szorgalmazza, néhány százezer forinttól több millió forintig terjedő összegeket fizetett a földek forgalmi értéke alapján a tulajdonosoknak.

Cáfolta a vádakat a részvénytársaság tulajdonosa

Szabó Balázs, a Jobbik szekszárdi önkormányzati képviselője május 10-én sajtótájékoztatón közölte, hogy Twickel György, a Szekszárd Zrt. tulajdonosa ellen van folyamatban az eljárás - írja az MTI. A Szekszárd Zrt. a Tolnai Népújságban május 13-án megjelent közleményében viszont visszautasította, hogy tulajdonosa jogszabályellenesen járt el. A közlemény szerint a feljelentést a cég korábbi ügyvédje tette, akivel a zrt. jogvitában állt.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság 2016. januárban zárta le vádemelési javaslattal a nyomozást, amelyet öt gyanúsítottal szemben folytattak le. A szekszárdi ügyészség először megszüntette az eljárást, a Tolna Megyei Főügyészség azonban a határozatot hivatalból felülvizsgálta, részben hatályon kívül helyezte, és több rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt vádemelésre utasította az elsőfokú ügyészséget.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?