Illetékmentesség, bezárt kiskapuk: így könnyítik a földvásárlásokat

agrarszektor.hu
Szélesebb körben mentesülhetnek ezután a gazdálkodók a vagyonátruházási illeték alól, ha haszonbérlettel terhelt termőföldet vásárolnak. Emellett megszűnt annak a lehetősége, hogy egyesek visszaélésszerűen hivatkozzanak az ökológiai gazdálkodásra, és így előzzék meg a helyi gazdálkodókat az elővásárlási rangsorban. A földügyekkel kapcsolatos szabályozást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) kezdeményezésére módosította a parlament.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szabályozási módosítás szerint a földvásárlók haszonbérlettel terhelt termőföldeknél az eddiginél szélesebb körben mentesülnek a vagyonátruházási illeték alól. Ezután azok is mentesülnek az illetékfizetési kötelezettség alól, akik - akár a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől is - olyan földet vásárolnak, amelyen öt éven belül lejár a haszonbérleti szerződés. Ennek feltétele viszont, hogy a birtokba kerüléstől öt évig a földet a gazdálkodóknak saját maguknak kell mezőgazdasági vagy erdőgazdasági célra használni, más javára földhasználatot vagy haszonélvezetet nem lehet alapítani. Kikötés még, hogy a feltételek vállalásáról az adóhatóság felé nyilatkozni kell. A visszaélések elkerülését szolgálja, hogy aki a vállalt feltételeket nem tartja be, annak az eredeti illeték kétszeresét kell megfizetnie. A jogszabály a folyamatban lévő ügyekre is érvényes.

Az Országgyűlés megszavazta azokat a változtatásokat is, amelyek a földforgalmi szabályozás módosítására vonatkoznak. Ezzel megszűnt annak lehetősége, hogy egyesek ökológiai gazdálkodás vállalására visszaélésszerűen hivatkozva megelőzzék a helyi gazdálkodókat az elővásárlási rangsorban. A folyamatban lévő ügyekre szintén vonatkozó törvénymódosítás már csak annak adja meg a lehetőséget az ökológiai gazdálkodásra való hivatkozásra, aki hivatalos tanúsítvánnyal rendelkezik arról, hogy ténylegesen folytat ilyen tevékenységet. Továbbá a módosítás értelmében csak akkor lehet hivatkozni az ökológiai gazdálkodásra, ha a földterületen három éven belül lejár a haszonbérleti szerződés. Így az az életszerűtlen helyzet is megszűnik, hogy akár több tíz év múlva birtokba vehető földeknél hivatkozzanak erre az elővásárlási jogosultságra. Ugyanezen szabályok a haszonbérleti szerződésekre is vonatkoznak, így ott is megszűnik ez a visszaélési lehetőség.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?