Itt a sokkhatás - Ennek a befektetésnek befellegzett

agrarszektor.hu
Jelentősen nőttek tavaly a hazai termőföldárak, de a májusban hatályba lépett új földforgalmi törvény látványosan megtörte az áremelkedési trendet - derül ki az FHB Termőföldindexéből. Bár a termőföldek összességében 13,9 százalékkal drágultak 2014-ben, a harmadik és a negyedik negyedévben az áremelkedés üteme jelentősen csökkent, az adásvételi tranzakciók száma pedig negatív rekordot ért el. Valószínűsítő, hogy idén a földárak stagnálnak a hazai földpiacon a földforgalmi jogszabály tulajdonszerzési korlátozásai miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nominális értelemben 13,9 százalékkal drágultak tavaly a hazai termőföldek - állapítja meg Termőföldindex elnevezésű kiadványában az FHB. A drágulás 3,3 százalékkal elmarad a 2013-as 17,2 százalékos mértéktől, de reál értelemben sokkal kisebb, mindössze 1,1 százalékos különbség mutatkozott a 2014-es (14,1 százalékos) és az egy évvel korábbi (15,2 százalékos) árnövekedés között .

Tavaly ugyanakkor megállapítható volt, hogy az árak növekedése lassult. Míg 2014 második negyedévében több mint 8 százalékkal emelkedtek az átlagos termőföldárak, addig a harmadik és a negyedik negyedév jóval mérsékeltebb, 3,4 és 2 százalékos drágulást hozott. 2015-re kevés adat áll rendelkezésre, de a tavaly májustól hatályos új földforgalmi törvény korlátozó intézkedései miatt - amelyek egy hektár felett csak földműveseknek teszik lehető a földvásárlásokat - a földpiacon inkább stagnálásra kell számítani.

A tavalyi jelentős áremelkedés azt a megnövekedett keresletet tükrözi, amellyel sokan még megpróbálták elkerülni a földforgalmi törvény korlátozó rendelkezéseit a jogszabály hatályba lépése előtt - derül ki az FHB indexéből. Ezt támasztja alá a törvény hatályba lépését megelőző, második negyedéves kimagasló árnövekedés, de erre utal az is, hogy a korábban feltárt összefüggés a terményhozamok és a földár-változás között nem magyarázzák meg a rekord mértékét.

A következő ábra a termőfoldforgalom változását - visszaesését - mutatja:

 

A termőföldforgalom erősen visszaesett az új földtörvény 2014. május elsejei bevezetése óta, míg ezt megelőzően élénk érdeklődés mutatkozott a földterületek iránt. A 2014-es földpiaci forgalom jelentősen elmaradt a korábbi években tapasztalttól, annak ellenére, hogy az első három hónapban történt adásvételek száma magasan túlszárnyalta a többi év ugyanezen időszakában tapasztalhatót. A harmadik és negyedik negyedévben pedig az alacsony számú adásvétel negatív rekordnak számít.

A művelési ágak közül jelentősen növekedett a szántók átlagára 2013-hoz képest. 2014-ben átlagosan 1087 ezer forintot kellett fizetni egy hektárnyi szántóterületért, míg egy évvel korábban 945 ezer forintot. 2014-benminden régióban emelkedett a szántóföldek ára, bár a 2013-ban több mint 34 százalékos dráguláson áteső Dél-Dunántúlon csak minimális, 0,36 százalékos volt a változás mértéke. A legnagyobb árnövekedésre a Dél-Alföldön került sor, ahol a drágulás megközelítette a 23 százalékot. De szintén meghaladta az emelkedés a 20 százalékot az Észak-Alföldön, illetve 17-20 százalék között volt Közép-Magyarországon, Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon. Kevésbé volt érzékelhető drágulás a Nyugat-Dunántúl földpiacán, mert mindössze 2,6 százalékos volt.

A legtöbbet átlagosan Közép-Magyarországon kellett fizetni a szántóterületekért 2014-ben, hektáronként 1315 ezer forintot, míg a legalacsonyabb árak - akárcsak a korábbi években - Észak-Magyarországot jellemezték, itt 678 ezer forintot kértek egy hektár szántóért. A Közép-Dunántúl felzárkózásának hatására az árak itt, és a Nyugat-Dunántúli régióban szinte megegyeznek, 1190 ezer forint körül alakulnak, a Dél-Dunántúl lemaradása is csak minimális. A szántó ár a dél- és észak-alföldi régiókban a jelentős drágulás következtében szintén átlépte az egymillió forintot hektáronként.

Az FHB Termőföldindexéről szóló teljes elemzés itt olvasható el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?